NRK Meny
Normal

Presidenten usikker på ny tillit

Egil Olli er ikke sikker på om han blir renominert på første plass hvis det blir et nytt nominasjonsmøte.

Olli ii leat sihkkar

Egil Olli og Ingalill Olsen

Finnmark Ap-leder Ingalill Olsen her sammen med Egil Olli på et møte i Kvalsund i fjor vinter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I kveld klokken 18 er det styremøte i Karasjok Arbeiderparti hvor det blir avgjort om de godtar et nytt nominasjonsmøte i Avjovarre valgkrets.

Kaoset rundt Aps nominasjonsmøte forrige helg i Karasjok, medfører til at sametingspresident Egil Olli nå er usikker på om han blir partiets toppkandidat ved et nytt nominasjonsvalg.

Håper, men ikke sikker

Egil Olli sier at forrige nominasjonvalg hvor han ble valgt på topp og tre kvinner følger på de neste plassene, kan være i strid med Aps vedtekter om kjønnskvoteringer, men at de er i samsvar med sametingets regler.

– Hvis partiet sentralt ikke godkjenner vår nominasjon, ja så må vi vel foreta en ny nominasjonsmøte og jeg er ikke sikker og kan heller ikke vite om jeg blir nominert på topp igjen, sier Olli.

GULDAL: Egil Olli

Selv mener Egil Olli at de som ble nominert på Aps Avjovarre liste, er meget gode kandidater og lista er etter hans mening meget god.

– Men det er nå engang partiet sentralt som bestemmer og så lenge vi stiller til valg i partietsnavn, så må vi være lojale mot partiet, sier Olli.

Stoltenberg må avgjøre

Nils Johan Gaup

Nils Johan J Gaup

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Lederen av Karasjok Arbeiderparti, Nils Johan J. Gaup fastholder at de ikke godtar et nytt nominasjonsmøte, og han er sikker på at styret vil støtte han.

– Det er partietsledelsen i Oslo og i Finnmark som er skyld i alt rotet om vår nominajson. Derfor må de nå rydde opp i dette. Vi har forholdt oss til partiets prosedyrer når det gjelder kjønnskovteringer ved valg, sier Gaup.

GULDAL: Nils Johan J Gaup

Uenighet i styret

Men lederen av lokalpartiet skal ikke være sikker på at hele styret støtter han og forkaster et nytt nominasjon.

NRK Sami Radio har fått klare signaler fra enkelte styremedlemmer at de er uenige med Gaup og ønsker et nytt nominasjonsmøte.