NRK Meny
Normal

Olli kritiserer fylkesordføreren

Sametingspresidenten mener fylkesordføreren fremmer mistillit mot FeFo styret når han påstår at styret er i ferd med å skaffe seg politisk makt i fylket.

Sametingspresident Egil Olli
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fylkesordførereren i Finnmark, Runar Sjåstad, Arbeiderpartiet (Ap), har i et brev til Finnmarkseiendommen (FeFo) kritisert styret for deres bruk av konsulenter for utredning om hvordan fremtidige overskudd skal fordeles.

Sjåstad sa i et intervju igår til NRK at han mener FeFo på bekostning av folkevalgte politikere, er i ferd med å skaffe seg avgjørende økonomisk og politisk makt over utviklinga i fylket.

Maktkamp om millioninntekter

Mistillit til styret

Sametingspresident Egil Olli (Ap)er helt uenig med partifellen og fylkesordfører Sjåstad. Olli mener at Sjåstad med slik ordbruk fremmer mistillit til sittende styre.

– Jeg vil si at dette er så nært et mistillit som det går an å komme og jeg er meget overrasket at fylkesordføreren fører et slikt ordbruk om de disposisjoner FeFos styre gjør. Jeg er helt enig med styret at det er riktig å utrede med innleid konsulent bistand, om opprettelse av et eventuelt fond til å forvalte fremtidige FeFo overskudd, sier Olli.

HØR: Egil Olli

Dårlig arbeidsmåte

Olli kritiserer også Sjåstads arbeidsmåte i denne saken.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor Sjåstad nå kommer med slik kritikk mot dette. Vi hadde et fellesmøte med fylkestinget og FeFo like før jul hvor dette ble diskutert og der ble det ikke fremmet noe motforslag for styrets arbeid. Derfor synes jeg at dette er en meget dårlig måte å arbeide på av fylkesordføreren, sier Sametingspresident Egil Olli.

– Olli fordummer meg

Runar Sjåstad

Fylkesordfører, Runar Sjåstad

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Fylkesordfører Runar Sjåstad tar sterk avstand fra Ollis forsøk på å mistenkeliggjøre han for å fremme mistillit til FeFo styret.

– Jeg har på ingen måte fremmet et mistillit og jeg mener at Egil Olli fordummer hele debatten og forsøker å kneble meg. Olli går veldig langt når han prøver å fordumme både debatten og meg som person, sier Sjåstad.

Runar Sjåstad viser til fellesmøtet før jul og at han ikke kunne delta fordi han fikk svineinfluensa like før møtet.

– Hvis noen forsøker å mistenkeliggjøre meg fordi at jeg ikke deltok på dette fellesmøtet, så kan jeg vise sykemelding og at jeg meldte fra om dette før møtet og jeg godtar ikke å bli kritisert for dette, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

HØR: Runar Sjåstad

FeFos styreleder, Harald Larssen sier til NRK Sami Radio at han ikke tolker fylkesordførerens synspunkter som mistillit mot han eller styret. Larssen vurderer Sjåstads kritikk som et innspill til styret for videre utredning om forvaltningen av fremtidige overskudd i FeFo.