NRK Meny
Normal

Oljeproduksjon om fem år

Et solid kommersielt lønnsomt oljefunn vil kickstarte den grønlandske oljeproduksjonen allerede om fem til åtte år, vurderer de største optimistene.

Boreplattformen Stena Don fra Cairn Energy.
Foto: HO / Reuters

51 milliarder tønner olje. Så mye av det sorte gull skvulper ifølge U. S. Geological Survey i farvannene rundt Grønland.

Hittil har ingen selskaper klart at finne noen lommer, som kan levere olje nok til en kommersiell utvinning. Hittil heller ikke britiske Cairn, som har brukt over en milliard danske kroner på tre prøveboringer i sommer. De leverte sparsomme spor etter olje.

Cairn håper på å gjøre et stort kommersielt funn slik at selskapet kan produsere grønlandsk gass eller olje om syv til ti år. Men så langsomt behøver det nødvendigvis ikke å gå for grønlandsk offshore-produksjon av olje, skriver Sermitsiaq AG .

Hvis først et selskap støter på en kommersiell oljekilde, kan hele prosessen meget vel bli speedet opp, poengterer Carina Korsgaard fra revisjonsselskapet KPMG, som gir råd til oljeselskaper rundt skatteforhold på Grønland.

– Hvor raskt det går kommer an på hvor feltet ligger, hvor stort det er, og hvordan transporten ut av Grønland til resten af verden kan skje. Optimistene i bransjen mener at selskapene kanskje begynner å produsere olje på Grønland allerede innen for fem til åtte år, sier Carina Korsgaard til Berlingske Tidende.