Hopp til innhold

Vant sangfinalen i SGP

Sørsamen Ola Stinnerbom vant sangfinalen i Sámi Grand Prix med sangen "Snowflow".

Ola Stinnerbom vant sangfinalen
Foto: Åse Pulk/NRK

Guldal: Jearahallan Ola Stinnerbomain

Ola Stinnerbom deltok for andre gang i SGP. I fjor deltok han med låta "The godness of the bear" og ble nummer to.

 

Kledde av seg
Foto: Åse Pulk/NRK

 

- Utrolig artig å vinne 

Stinnerbom har selv laget både tekst og melodi til sangen han vant med. "Snowflow" er en moderne jazzinspirert joik. Ola Stinnerbom bor i Gøteborg i Sverige.

- Det var utrolig artig å vinne, men det artigste var å få være med og jobbe sammen med så dyktige musikere, sier Stinnerbom.

For travel for CD-utgivelse

På spørsmål om CD-utgivelse er det neste svarer Stinnerbom at han har så mange andre prosjekter på gang at CD ikke er førsteprioritet.  

Nummer to i sangfinalen ble Marit Susanne Utsi og Nils Rune Utsi med sangen "Osku" og nummer tre ble Áigi med sangen "Luoitte luovos".   

 

Nummer to og tre i sangfinalen
Foto: Åse Pulk/NRK

 

Korte nyheter

 • Reindriftsmillionær konkurs

  Millionær Thor Aage Pedersen sitt selskap «Brunbjørn as» ble denne uken slått konkurs av eierne. Pedersen har bygget sin formue på slakt av rein i Finnmark.

  Pedersen har flere økonomiske utfordringer. Skatteetaten har tatt pant i en leilighet i Sandvika tilsvarende 7,6 millioner kroner.

  Pedersen har lagt ut leiligheten i Sandvika og en Bugatti sportsbil til 40 millioner kroner ut for salg.

  Brunbjørn hadde i 2021 40 ansatte, som nå mister jobben. Selskapet hadde i 2021 en omsetning på 204 millioner kroner, et resultat før skatt på nesten 16 millioner kroner og eiendeler for 75 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

  Pedersen har bygget sin formue gjennom sitt slakteri for rein i Tana.

  Thor-Aage Pedersen
  Foto: Eilif Aslaksen / NRK
 • - Vi må stoppe samehetsen, sier varaordfører

  – Jeg klarer ikke lenger sitte stille og se på hetsen, hatet og hverdagsrasismen som rettes mot samer, skriver varaordfører i Rossen tjïelte/Røros kommune, Christian Elgaaen i en kronikk i avisen Fjell-Ljom.

  «Hets og diskriminering av samer fører til en rekke problemer. Blant dem er psykisk og fysisk uhelse. Samiske ungdommer rapporterer om at de må stå til ansvar for saker og konflikter som har pågått over flere år, og som de åpenbart ikke har noe ansvar for. Andre skjuler sin samiske identitet og unngår å fortelle at de er samiske.»

  Elgaaen foreslår ingen konkrete tiltak, men oppforder allikevel alle til å slutte med hets og diskriminering.

  –Jeg håper vi alle i fellesskap kan bidra til det.

 • Neavroe-blussem Plassjesne vöötjih

  Jååktan iehkeden almetje nænnoesti dïhte edtji neavroe-blussem Plassjen jarngesne vuetjedh. Almetje pollisese bïeljelamme, dan åvteste dïhte lea ïskeres moeregåetide goh leah jarngesne, pollise Twitterisnie tjaala.

  Det er boplikt i hele Røros sentrum
  Foto: Frode Søreide / NRK