Deltok i urfolks-OL: – En opplevelse for livet

Ola-Mihkku Länsman (23) håper at samiske idrettsutøvere fra Norge og Sverige blir med neste gang lekene arrangeres.

Ola-Mihkku Länsman (i kofte) i Brasil.

Ola-Mihkku Länsman i Palma i Brasil. Deltok i padling under World Indigenous Games 2015. Det finske sametinget sendte 7 samiske idrettsungdommer til lekene.

Foto: Privat

– Både det sportslige og alle kulturarrangementene, som vi fikk være med på i tilknytning til urfolkslekene i Brasil, er noe jeg kommer å bære med meg resten av livet, sier Ola-Mihkku Länsman (23).

Sammen med seks andre samiske idrettsutøvere fra Finland har han nylig deltatt i de første verdenslekene for urfolk, World Indigenous Games (NRK tar ikke ansvar for innholdet i eksterne lenker) Lekene ble arrangert i slutten av oktober i Palmas i Brasil i Sør-Amerika.

Ble utfordret i regnskogen

Länsman, som er født i Enare i Nord-Finland, bor og studerer i Helsinki. Han har drevet med Europajolleseiling siden han var 12 år gammel, og har blant annet sølv i det finske nasjonale mesterskapet.

Under urfolkslekene i Brasil skulle han riktignok konkurrere i det våte elementet, men farkosten var en ganske annen enn den han er vant til.

– En av øvelsene som vi var påmeldt til var padling med en kanolignende båt. Den var lang og smal, og vi hadde svare strev med å unngå at båten sank, sier Länsman lattermildt.

Semifinale i padling

Länsman padlet sammen med Kalle Varis, som var lagleder for delegasjonen fra Finland, og som tidligere har prøvd denne kanopadlingen i Brasil.

– Vi kvalifiserte oss til semifinalen, og tatt i betraktning de utfordringene vi hadde, så er jeg fornøyd med det, sier han.

Under lekene var det omlag 40 varmegrader i Palmas, som ligger midt i Brasil. Det lot ikke 23-åringen seg affisere av.

– Jeg synes ikke det var plagsomt, tvert imot så var det ganske deilig å oppleve denne varmen, sier Länsman.

Ola Mihkku Länsman seiler Europajolle.

Ola Mihkku Länsman, som er født i Enare i Nord-Finland, har seilt europajolle fra han var 12 år gammel.

Foto: Privat

Kort påmeldingsfrist

Det var sametingene i Norden som på vegne av samene mottok den formelle invitasjonen til å delta i lekene i Brasil.

Invitasjonen kom på våren 2015, og dette mente ledere for samiske idrettsorganisasjoner i Norge og Sverige ble for kort frist til å rekke rettferdig laguttak før lekene i oktober.

I Finland valgte Sametinget å organisere reisen selv. De søkte og fikk penger til reisen fra sentrale myndigheter.

– Flotte ambassadører

Kultursekretær for det finske Sametinget, Riitta Orti-Berg, mener samene har grunn til å være stolt av disse ungdommene.

kulturčálli Riitta Orti-Berg illuda vuolgit Brasilia.

Kultursekretær for det finske sametinget, Riitta Orti-Berg, håper at også samer fra Norge, Sverige og Russland deltar i de neste urfolkslekene.

Foto: privat

– De hadde forberedt seg svært godt til arrangementene der de skulle fortelle om samer og samisk kultur, det var ganske stort påtrykk av media under lekene, som de samiske ungdommene taklet på en fin måte, forteller Orti-Berg

De syv idrettsutøvere som reiste til Brasil, var alle eldre enn 20 år. Gruppen besto av tre unge jenter og fire gutter, som driver med seiling, innebandy, langrenn og skiskyting.

I tillegg var Orti-Berg og to andre ansatte ved Sametinget med til Brasil, for å ta seg av organisering under resen.

– Hele Sápmi bør delta

Nylig ble det klart at neste gang møtes urfolksidrettsutøvere i Canada til World Indigenous Games.

Ola-Mihkku Länsman håper at idrettsungdommer fra hele Såpmi (området der samene tradisjonelt har bodd i Norden og Russland), i deltar i Canada.

– Jeg unner virkelig også andre unge samer å oppleve samholdet med andre urfolk og håper at også idrettsutøvere fra Norge og Sverige reiser til lekene i 2017, sier han.

Orti-Berg har allerede planlagt å invitere idrettsledere og sametingene i Norden til et samarbeid om de neste urfolkslekene.

– Vi er jo ett folk i fire land, og hvorfor skulle ikke omså samiske idrettsutøvere fra Russland også kunne være med i en felles samisk tropp til lekene i Canada, sier hun.

Hun mener at det burde i all fall være realistisk at samene i de nordiske landenen samarbeider om dette.

World Indigenous Games, Palmas , Brasil.

Like før start på 8 km løp for kvinner. Samiske Essi Ranttila vinker til fotografen litt lengre bak i feltet. Hun kom på fjerdeplass, og fikk den beste plasseringen av de samiske deltakerne under lekene.

Foto: Riitta Orti Berg / Sametinget i Finland