Økokrim sjekker reinkjøttselskap

Etterforskningen av Store Norske-saken gjør reinkjøttselskapet Boalvvir interessant for Økokrim.

Robert Hermansen i tingretten

Tidligere direktør i Store Norske-konsernet Robert Hermansen var også styreleder i Boalvvir.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Det er naturlig for oss å undersøke forhold som har vært fremme i offentlighetens lys, sier statsadvokat Bård Thorsen til NRK.

I sommer har TV2 satt søkelys tidligere direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK), Robert Hermansen. Her har det kommet fram hvilke relasjoner han har hatt til SNSKs underleverandører, samt hans engasjement i forhold til reinkjøttselskapet Boalvvir.

NRK har i en årrekke avdekket selskapets manglende økonomistyring, og skandaler med reinkjøtt.

Flere avhør

NRK kjenner til at Økokrim har gjort beslag i Boalvvir-dokumenter. Statsadvokat Bård Thorsen ønsker ikke å gå inn på detaljer.

Robert Hermansen var styreleder i Boalvvir fra etableringen i 2004 og fram til 2008. Konsulent Kjetil Onstad var i 2007 både styreleder og daglig leder i Boalvvir AS. Under hans ledelse skiftet selskapet navn til Dav AS.

Både Hermansen og Onstad er siktet for grov økonomisk utroskap i Store Norsk-saken.

Økokrim vil også undersøke andre aktører som var med i Boalvvir-systemet.

– En naturlig del i etterforskningen av en økonomisk straffesak er at vi må avhøre vedkommende som kan gi oss informasjon om det vi ønsker svar på, sier statsadvokat Thorsen til NRK.

Det betyr at også andre som har vært involvert i Boalvvir-systemet, kan bli avhørt?

– Ja, det kan bli naturlig.

Konkurs

Boalvvir ble i sommer begjært konkurs av reindriftsmyndighetene. I løpet av en fire års periode fikk bedriften nærmere ti millioner kroner i offentlig støtte. Fem millioner kroner ble gitt i form av lån av Reindriftens utviklingsfond.

Økokrim har kontakt med alle aktører som kan gi informasjon. Derfor kan det også være naturlig å avhøre bobestyreren eller samarbeide på annen måte.

– Det er vanlig for oss å ha kontakt med andre offentlige etater hvis man er ute i samme ærend, sier statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Statsadvokaten betegner etterforskningen av Store Norske-saken som stor og kompleks.

– Den har mange fasetter, og Boalvvir-delen er en mindre del av det hele.