NRK Meny
Normal

Oilers slår et slag for urfolk

I forbindelse med søndagens storkamp mot New York Rangers markerer Edmonton Oilers en del av Canadas mørkeste historie.

Edmonton Oilers vs. New York Rangers

På søndag får Edmonton Oilers storfint besøk når New York Rangers kommer. På bildet er Dan Girardi (Rangers) og Sam Gagner (Oilers) fra kampen som gikk i Madison Square Garden 6. februar i år. Da vant Rangers 2-1.

Foto: Maddie Meyer / Afp

Den såkalte Sannhets- og forsoningskommisjonen i Canada er nå i ferd med å bli ferdig med sitt arbeid.

Kommisjonen har sitt siste stopp i Edmonton fra 27. til 30. mars. Kommisjonens mandat (ekstern lenke) er å finne ut sannheten om det som skjedde i canadiske kostskoler fra 1800-tallet helt frem til 1996. Meningen er at kommisjonen skal komme frem til en forsoning.

Arbeidet siden 2009

Arbeidet i kommisjonen har pågått siden 2009 og det er blitt avholdt høringer i hele Canada om urfolkenes opplevelser.

Tusenvis av vitner, gamle og unge, First Nations, métis og inuitter har fortalt kommissjonen i offentlige eller lukkede høringer om de urett de har vært utsatt for som følge af kolonitidens handlinger, særlig den behandlingen de fikk på kostskolene gjennom mer enn 100 år.

Kommisjonens arbeid handler dels om sannhet - om hvordan urfolks børn har lidet og er blitt mishandlet på kostskolene. De ble ikke bare fysisk mishandlet, men også psykisk, når de ble straffet for å snakke sitt eget språk og ble tatt bort fra sine familier.

Det handler imidlertid også om forsoning - med fortiden, mindene og ekstra viktig forsoning med andre canadiere.

Denne uka holder kommisjonen det syvende og siste regionale møtet i Edmonton, Alberta. Her vil det bli mulighet til å snakke om forsoning, tid til å fortelle om sine opplevelser, minnes dem som døde og opplyse om hva som egentlig skjedde.

Det vil være psykologer og åndelige rådgivere til rådighet for dem, som har bruk for hjelp.

Nasjonalsangen fremføres av urfolkstrio

Oilers president Patrick LaForge sier Oilers har en spesiell forbindelse med First Nations fans.

Mats Zuccarello Aasen

Mats Zuccarello Aasen, New York Rangers.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– I erkjennelsen av dette forferdelige kapittelet i vårt lands historie er vi stolte av å feire også hockey som et fyrtårn av lys og håp for mange First Nations mennesker i vår provins og på tvers av Canada, sier LaForge til Edmonton Sun.

Når New York Rangers er i byen vil National Hockey League feire First Nations Hockey med at Canadas nasjonalsang synges av urfolkstrioen Asani, som består av Debbie Houle, Sarah Pocklington og Sherryl Sewepagaham.

Tre First Nations ledere vil utføre en seremoniell puck-dropp rett før kampen starter.

Hockeyspillere fra en tidligere kostskole vil stå æresvakt og det vil bli også bli en gruppe av unge First Nations hockeyspillere på isen.

Sannhets- og forsoningskommisjonens kommissær Chief Wilton Littlechild - som er fra Maskwacis, tidligere Hobbema, Alberta - sier at hockey er et fint minne for de som overlevde livet i kostskolene.

I tillegg til seremonienvil Oilers Hockey Skole ta inn 20 First Nations ungdom.

Kostskole

Kostskolene skulle hjelpe til med å «sivilisere» urfolksbarn. Illustrasjonsbilde.

Foto: NRK

Mer enn 150.000 urfolksbarn i Canada ble fra 1800-tallet og til 1970-årene sendt til kristne kostskoler som et ledd i et eksperiment, som tok sikte på å integrere barna i det canadiske samfunnet.

Minst 3.000 av disse barna kom aldri levende tilbake fra eksperimentet. Den jødiske lederen Bernie Farber sammenligner dette med nazistenes jødeutryddelse.

Den siste kostskole i Canada ble stengt i 1996.

Det regionale fellesmøtet forventes å tiltrekke både urfolk og andre canadiere fra hele landet. Møtet vil vare i fire dager fra torsdag til på søndag. Det hele avsluttes med et stort forsoningsopptog gjennom Edmontons gater til Alberta regjeringens bygninger.