NRK Meny
Normal

– Håper det er en kvinne blant de nominerte

Bispedømmerådet i Nord-Hålogaland kunngjør i dag sine kandidater til ny biskop. Leder i Samisk kirkeråd mener det er på tide med kvinnelig biskop.

Anne Dalheim og Tore Johnsen

Anne Dalheim, som her er avbildet sammen men generalsekretæren i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen, mener tiden er inne for en kvinnelig biskop i nord.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Det er på tide med kvinnelig biskop også i Nord-Hålogaland, sier leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim.

Hun er blant de som kommer til å følge meget spent med når listen over det fem nominerte bispekandidatene leses opp klokken 12:00 mandag.

Kommende høst fratrer Per Oskar Kjølås som biskop i Nord-Hålogaland og hans etterfølger skal etter planen vigsles til ny biskop i begynnelsen av november.

To navn på «ønskelisten»

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim er spent på om hun fra høsten av får en kvinnelig kollega i kirkelivet i nord i form av en kvinnelig biskop.

Foto: www.kirken.no / Kirken

Leder for Samisk kirkeråd Anne Dalheim håper at bispedømmerådet i Nord-Hålogaland også har hatt ambisjoner om å finne en kvinnelig biskop til å overta etter Kjølaas.

– Jeg peker virkelig på Domprost i Tromsø, Herborg Oline Finnset, fordi hun er en meget dyktig dame, og vil være en utmerket kandidat til vervet som biskop i Nord-Hålogaland, sier Dalheim.

Dersom valget skulle falle på en mann mener Dalheim at prost i Alta, Olav Øygard, også ville være en utmerket biskop, blant annet på grunn av hans kompetanse i forhold til samisk kultur.

– Store komager skal fylles

Per Oskar Kjølaas ble utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland i september 2001. Han har fra første dag i sin gjerning vært tydelig på at også samer og kvener har rett til å høre gudsord på sitt eget språk.

Mange i det nordligste bispedømmet kommer til å savne Kjølås, tror Dalheim.

– Jeg tør ikke tenke på hvor store komager den nye biskopen skal forsøke å fylle etter at Per Oskar slutter, det er vel nesten ikke mulig å få til fordi Per Oskar er så spesiell på så mange måter, sier Dalheim.

Leif Magne Helgesen og Herborg Finnset Heiene

Domprost i Tromsø Herborg Oline Finnset er av leder for Samisk kirkeråd, Anne Dalheim, sterkt ønsket som ny biskop i Nord Hålogaland. Her er Finnset fotografert sammen med Leif Magne Helgsesen. Helgesen har vært sokneprest på Svalbard fra 2006.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Kulturkompetanse et must

Hun er også tydelig på at Samisk kirkeråd forventer at det fra Kirkerådets side legges vekt på grunnleggende kunnskap om samisk kultur, som et av kravene til den nye biskopen.

– Jeg skulle jo først og fremst ønske at den nye biskopen har språkkompetanse slik den avtroppende biskopen har, som jo kan veksle mellom norsk og samisk og kvensk i en gudstjeneste, sier Dalheim.

Også kjennskap til læstadianismen er viktig, mener Dalheim.

– Jeg vil jo si at et absolutt krav til den nye biskopen er kunnskap om kultur, vår kultur, og ikke minst læstadianismen som har preget det samiske folk gjennom flere århundre, sier Dalheim.

Pressekonferanse mandag

Nord-Hålogaland bispedømmeråd hadde sitt nominasjonsmøte like før helgen.

Og i dag klokken 12:00 blir en liste med opp til fem nominerte kandidater presentert på Bispegården i Tromsø,

Ny biskop vil bli tilsatt av Kirkerådet, som har møte i Tromsø i slutten av september.

Biskopen i Nord-Hålogaland er den tredje som blir tilsatt av Kirkerådet etter at forholdet mellom stat og kirke ble endret.

Sammen for klimaet

Klimaendringer er et av mange samfunnsspørsmål som avtroppende biskop i Nord-Hålogaland Per Oskar Kjølås har engasjert seg i.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK