NRK Meny
Normal

Gikk lengre enn å bare lære seg språket

– Jeg vil bidra til å revitalisere og videreføre tradisjoner sånn som språket og koftesying til kommende generasjoner.

Lærte seg ikke bare språket, men syr til seg selv og andre, og tatoverte seg på samisk

Oda Agnethe Svendsen syr ikke bare sine egne kofter, men tar også i mot bestillinger fra andre.

Foto: Privat

For Oda Agnethe Svendsen (19) var det viktig å kunne ta tilbake det samiske språket som hun ikke lærte hjemme.

– Jeg valgte å lære meg samisk fordi det er en del av min tapte kulturarv, og det er veldig viktig for meg å kunne ta språket tilbake.

Hun har vokst opp i Manndalen i Kåfjord kommune, og i byen Tromsø. I fjor flytta hun til Kautokeino for å studere samisk.

Flytta til Kautokeino

– Det er et godt opplegg for hvordan man kan lære samisk. I Kautokeino kan man praktisere språket, både på butikken, med venner og også på skolen.

Sámi allaskuvla Guovdageainnus

Den samiske høgskolen Kautokeino, Sámi allaskuvla. Her gikk Svendsen to begynnerskurs for nordsamisk på høsten, og nordsamisk semesteremne på vårhalvåret.

Foto: Bent Raanes

Svendsen vil ikke miste fremgangen hun har fått og vil dermed fortsette å jobbe med språket. Hun vil også prøve å få et større samisk nettverk, uansett hvor hun bor i landet.

– Ved å oppsøke samiske miljø får man muligheter for å praktisere det samiske språket.

Syr kofte til seg selv og andre

I tillegg til å lære seg språket, plukket Svendsen opp koftesying.

Blomsterkofte sydd av Oda Agnethe Svendsen

Her er en blomsterkofte som Svendsen har sydd til seg selv.

Foto: Maien Gaup Sandberg / NRK

– Jeg er en veldig kreativ person som liker å lage ting. Så tenkte jeg at i Kautokeino var det en gyllen sjanse å oppsøke duodji-instituttet og lære noe nytt.

Hun syr ikke bare sine egne kofter, men har også begynt å ta imot bestillinger fra andre.

– Etter hvert som jeg har sydd et par kofter til meg selv så tenkte jeg at jeg kan ta på den utfordringa å kanskje sy til noen andre også.

Et symbol på det samiske

– Jeg har tatovert et gammelt samisk ordtak, som skal symbolisere at alt trist, kjedelig og litt sånne kjipe ting går over til slutt.

Tatovert på samisk

'Ii idja nu guhki ahte beaivi ii boađe'. (Natta er ikke så lang at dagen ikke kommer). Dette samiske ordtaket har Oda Agnethe Svendsen tatovert på armen sin.

Foto: Privat

Svendsen ser på tatoveringen som et ytre symbol på hennes samiske identitet. Det er også et minne på det unike året hun har opplevd.

– Samisk er det språket jeg skulle ønske var morsmålet mitt, det er hjertespråket mitt. Språket representerer jo også det samiske, som er en del av min identitet.