NRK Meny
Normal

Presidentbesøk for første gang på 15 år

USAs president Barack Obama, og hans førstedame Michelle Obama besøker ufolksreservat i dag.

Barack Obama

President Barack Obama besøker et indianerreservat i USA. Som første president siden Bill Clinton. (Bildet er fra presidentvalget i 2012.)

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

November i fjor lovte Obama at han skulle urfolksledere at han skulle komme på besøk.

Fredag foretar han og hans hustru Michelle Obama et besøk til «The Standing Rock Sioux» stammen. Presidentbesøket er historisk, ifølge Native News Online.

Møte urfolks ungdom

Reservatet er i Cannon Ball området i staten North Dakota. USAs president og førstedamen skal blant annet delta i en diskusjon sammen med urfolksungdom.

Etter møtet med ungdommen kommer presidentparet til å feire flaggdagen til Cannon Ball, der presidenten skal si noen ord.

– Det er en ære å være verter for presidenten og førstedamen. Vi er takknemlige for denne muligheten, og svært spente, sa Standing Rock Sioux stammens overhode Archambault II per telefon til Native News Online.

Han fortsatte med at de også er svært begeistret over at Obama skal feire Cannon Ball flaggdagen med dem.

– Over 80 flagg er representert. Feiringen er en tid for å ære våre veteraner. Amerikanske indianere har representert en stor del av USAs militære styrker, so det passer seg bra at presidenten er her da.

Tre ting på agendaen

Det er ikke første gang Obama gjør seg kjent med landets urbefolkning. Før han ble president, så besøkte han i 2008, som presidentkandidat, «Crow Nation» i Montana. Der ble han adoptert av «Black Eagle» familien, og fikk Crow-navnet: Aw Kooda Bilaxpax Kuxshish, som betyr «En Som Hjelper Folk Over Hele Landet».

Archambault sa at han ikke forventer at presidenten får et Sioux navn i dag.

Han har derimot andre forventninger.

Spesielt tre ting står på agendaen som resultat av presidentbesøket. Det ene er forsterkning av de amerikanske indianer stammenes suverenitet, det andre er verdien av urfolks ungdom, og det tredje er økonomiske utviklingsmuligheter for amerikanske indianere.

Presidentbesøkene er sjeldne

Standing Rock er en historisk plass i USA. Her ble den berømte Sioux-høvdingen Sitting Bull ble drept av amerikansk politi i 1890, da de forsøkte å arrestere han.

Svært sjeldent besøker amerikanske presidenter urfolksreservatene i landet sitt. Sist var det Bill Clinton som besøkte Pine Ridge reservatet i 1999. Før det, må man helt tilbake til Franklin D. Roosevelt som besøkte Cherokee Nation i North Carolina i 1936.