Samisk teater i Oslo

Den kjente samiske skuespilleren Mikkel Gaup har stiftet et samisk teater i Oslo.

Nestleder Gøran Lind og kunstnerisk leder Mikkel Gaup ved det samiske teateret Mánnu
Foto: Kirsti Guvsam

Teateret heter "Mánnu", som betyr måne på nordsamisk.

Gaup har mange profilerte navn bak seg, men er tvilende til at de blir konkurrenter med det andre samiske teateret, Beaivváš.

  HØR: Mikkel Gaup

- Vi kommer til å holde til sørpå, i Oslo, og konkurrenter blir vi vel kanskje ikke. Jeg ser jo helst at vi kan samarbeide og at man kan bygge opp hverandre opp samtidig, for jeg tror nok at Beaivváš er inneforstått med at det er veldig viktig å kunne ha et samisk teater i Oslo også, sier Mikkel Gaup.

Vil forsterke det samiske kulturmiljøet i Oslo

Målet med Mánnu er å gi samer i Oslo mulighet til å utvikle sine talenter innenfor scenekunst, dans og drama.

- Det er veldig viktig å ha et samisk teater i Oslo for det er veldig mange som har etterlyst det i lang tid og det er mange samer som er bosatt i Oslo som har lyst til å prøve seg på teater, sier Gaup og legger til at alle som har lyst til å prøve seg må ta kontakt med dem.

Profilerte medarbeidere

Mánnu har mange profilerte medarbeidere og støttespillerem blant annet filmregissør Nils Gaup, tidligere teatersjef ved Beaivváš Sámi teahter, Alex Scerpf og skuespiller Svein Henriksen. Dette stjernelaget settet Mikkel Gaup pris på å ha med seg som støttespillere.

- Klart vi setter pris på at folk støtter oss. Det synes vi er kjempefint, og vi kjenner at det er folk som har lyst til å støtte oss og som synes at dette er veldig, veldig bra, sier han.

- Positivt for samisk teater

Teatersjef ved Beaivváš sámi teahter, Haukur J. Gunnarsson, tror at samisk teater generellt vil nyte godt av et utvidet teatertilbud.

HØR: Haukur J. Gunnarsson  

- Jeg synes at dette er et kjempeflott tiltak. Det er jo bra for alle som jobber med samisk teater at det finnes flere muligheter, både når det gjelder å utvikle sine talenter og gjøre den samiske kulturen og mer synlig. Så jeg synes at dette er et veldig positivt tilskudd, sier Gunnarsson.

Tror ikke på konkurranse

Gunnarsson frykter ikke at Mánnu teater skal bli en konkkurent for Beaivváš.

- Beaivváš har allerede  en lang historie og er et etablert nasjonalteater. Jeg ser ingen konkurranse der, tvert imot så ser jeg bare positive muligheter med samarbeid og utveksling. Kanskje Mánnu kan føde av seg unge talenter, som senere kan komme videre til Beaivváš og utvikle seg som profesjonelle skuespillere, sier han.

Måne og sol

"Mánnu" betyr måne på nordsamisk, mens "Beaivváš" betyr sol, så nå finnes det to samiske teatre hvor navnene ihvertfall er to ytterpunkter. Mikkel Gaup sier at navnevalget nok var basert på helt andre ting enn å finne noe som var ytterpunktet til Beaivváš.

- Vi var alle sammen enige om at "mánnu" er et fint navn. Det er både litt mystisk og litt fint. Det ligger noe vakkert over det, sier han.

Teatersjef ved Beaivváš synes at navnevalget var litt overraskenede.

- Jeg vet ikke hva de tenker, om de tenker at de skal være en motsats til Beaivváš, eller komplementerende til Beaivváš, sier Haukur J. Gunnarson og legger flirende til at han synes dette er veldig morsomt.