NRK Meny
Normal

Ny leder for Israel Ruong stipendstyret

Tidligere Sametingspresident Ole Henrik Magga er utnevnt til ny leder for styret for Israel Ruong stipendiefond.

Professor Ole Henrik Magga

Professor Ole Henrik Magga

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

De to andre medlemmene i stipendstyret er leder for Giellagas Instituttet Anni-Siiri Länsman og professor i språkvitenskap Mikael Svonni.

Styrets personlige varamedemmer er henholdsvis Harald Gaski, Veli-Pekka Lehtola og Åsa Nordin Jonsson.

Det måtte endringer til for dette fondet , da det tidligere regelverket for fondet brøt med gjeldende norsk lov, som blant annet forutsetter at høgskolens ledelse ikke skal ha lederver i andre institusjoner som de har nært samarbeid med.

Samisk høgskole i Kautokeino overtok forvaltningen av dette fondet i 2007.

– En stor ære

Magga, som selv var den første som ble tildelt Israel Ruong-stipendet, mener stipendet er et viktig redskap for å stimulere til god forskning.

– Jeg opplevde det iallfall som noe veldig positivt og jeg tror at andre som også har mottatt stipendet opplever det på samme måten ,sier Magga.

Han viser også til at det ellers finnes få oppmuntringsordninger i samisk forskning, og derfor er dette stipendet viktig.

Ferdig med fjorårets tildeling

Flere reagerte blant annet på at stipendtildelingen i fjor ble gjennomført med kun to styremedlemmer tilstede , og at skolens rektor fikk påvirke vedtaket både i stipendstyret og senere som styreleder for Samisk høgskole.

Magga var da en av over 20 fagansatte som i juni i fjor ba høgskolens styre om å omgjøre stipendtildelingsvedtaket.

Han ønsker ikke å kommentere fjorårets debatt rundt dettet stipendet.

– Jeg er ferdig med den saken og har sagt deg jeg mener om dette gjennom den uttalelsen som fagansatte leverte styret i fjor, sier Magga.