NRK Meny
Normal

Kutter dress og slips fra høsten av

Reaksjoner fra seerne våre fører til at NRK Sápmis nyhetsankere fra høsten av skal begynne å bruke samiskinspirerte klær når de avvikler nyhetene.

Lemet Ailu Anti

Nyhetsanker Lemet Ailu Anti før mandagens Oddasat-sending. Fra høsten av kommer han og de andre ankerne til å bruke samisk-inspirerte klær istedet for dress og slips.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Er det noe som har vært diskutert mye opp igjennom, så er det nettopp det med hva våre nyhetsankere har på seg, forteller direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk.

Og det er reaksjoner fra publikum som gjør at nyhetsankerne, som hver dag presenterer samiske tv-nyheter, fra høsten av går bort fra dress og slips. Flere har reagert på at de ikke gjenkjenner ankerne som noen man identifiserer seg med, nettopp fordi de ikke er kledd i typiske samiske klær.

– Det er noe vi må ta på alvor. Samtidig må vi finne ut hvordan vi kan presentere et nyhetsanker som ikke tar oppmerksomheten bort fra selve nyheten, fortsetter Solbakk.

«På anbud»

I tiden fremover vil samtlige samiske designere få muligheten til å sende inn forslag på klær til nyhetsankerne. Solbakk presiserer viktigheten av at de som blir valgt ut, har egen bedrift og muligheten til å lage klær på kort varsel.

– Det må være firmaer, og ikke enkeltpersoner, sier hun.

Det vil ikke være aktuelt å bruke kofter. Til det er antrekket for visuelt og prangende.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Thor Gjermund Eriksen og Mona Solbakk i gangen til NRK Sápmi

Mona Solbakk sier at selv om NRK Sápmis nyhetsankere nå skal skifte antrekk, er det fortsatt nyhetene som er det viktigste. Her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Kofta får nok for mye oppmerksomhet. Da begynner vi som seere å studere hvor vedkommende er fra og hvem som er syerksen, istedet for at vi studerer nyheten. Det blir feil.

En av NRK Sápmis nyhetsankere, Lemet Ailu Anti, er godt fornøyd med beslutningen om å kutte ut dressen.

– Det er ikke typisk samisk. Det ligner mer på Dagsrevyen.

– Kunne du tenke deg å være ikledd kofte når du presenterer nyhetene?

– Nei, jeg ser for meg at vi går for en nøytral men pen bekledning. Jeg har forståelse for at enkelte seere reagerer, så det er fint at vi nå endrer antrekk, avslutter Anti.