Hopp til innhold
Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK

Samerådet

 • Samerådet kritiserer dataspill for klesdrakt til spillkarakterer

  Samerådet kritiserer dataspillet «Final Fantasy XIV» som er produsert av det japanske spillselskapet Square Enix, fordi man kan kjøpe antrekk til spill-karakterene som minner om samedrakten.

  – De bruker noe som tilhører det samiske folket til kommersiell bruk. Dette er det tydeligste symbolet på det samiske, og er av spesiell betydning for samene, sier finske Áslat Holmberg, president i Samerådet, til VG.

  De har nå sendt et brev til spillselskapet. Her har de bedt om at antrekket fjernes fra spillet umiddelbart.

  Spillselskapet har foreløpig ikke svart på VGs henvendelse.

  (NTB)

 • Valgte ny samisk nasjonaljoik

  Samekonferansen valgte joiken «Sámi eatnan duoddariid» av Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää til samenes nye nasjonaljoik lørdag under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen formidler joiken samenes kjærlighet til Sápmi. Joiken skal kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Joikens tekst skal også tilpasses for alle samiske språkene og joiketradisjoner.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Sofia Jannok fikk Samerådets hederspris

  Sofia Jannok fikk Samerådets hederspris

  Musikeren, aktivisten og æresdoktoren Sofia Jannok fikk Samerådets hederspris. Hun fikk utdelt prisen på lørdag i forbindelse med Samekonferansen i Gällivare/Váhtjer, skriver Samerådet i en pressemelding.

  Jannok kunne ikke delta på prisutdelingen, så prisen tatt imot av hennes tante og gudmor Kristina Utsi.

  Samerådets hederspris deles ut hvert fjerde år til en person, organisasjon, forening eller institusjon som arbeider utrettelig for det samiske folket. Prisen kan deles ut for arbeid som har styrket samholdet i det samiske samfunnet, hjulpet det samiske folket med å bevare og verne om tradisjoner, levesett, tenkemåte, språk eller annen immateriell tradisjon, eller for arbeidet som har bevart og fremmet de overnevnte temaene også i det moderne samfunnet.

  Den forrige hedersprisen ble delt ut i 2017 til Ole Henrik Magga i Trondheim.

  Sofia Jannok i Repparfjord.
  Foto: Blackstar multimedia
 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK