Hopp til innhold

Nå er kunstner Hans Ragnar Mathisen slått til ridder

I dag ble kunstner Hans Ragnar Mathisen tildelt Den Kongelige Norske St. Olavs Orden – en ærespris som av kongehuset beskrives som en belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten.

– Det er en bekreftelse på at jeg har jobbet mye for det samiske, og at min kunst har en betydning, sier Mathisen til NRK.

Drivkraften bak 50 års arbeid med å synliggjøre samisk kultur og samiske forhold kommer fra den harde oppveksten under fornorskningen. Da opplevde Mathisen at det var tabu å tilhøre det samiske.

– I min barndom var det ikke mulig å skjule det, og derfor ble jeg mobbet. Jeg var så ung, så jeg visste ikke hvorfor. De kalte meg «finnunge», forteller kunstneren åpenhjertig.

Etter hvert begynte Mathisen å reflektere over hvorfor han skulle skamme seg over å være same, for sånn skulle det jo ikke være.

– Da begynte jeg å synliggjøre det at jeg er samisk mye mer, og jobbe for samiske saker forteller han.

Sametingspresident, Silje Karine Muotka, var til stede for å overvære seremonien, som fant sted på Tromsø kunstforening. Hun forteller til NRK at det er en stor glede at Mathisen nå er slått til ridder.

– Det betyr mye for det samiske samfunnet, så han fortjener det virkelig, understreker hun.

Muotka legger til at Mathisen har kjempet hardt for samiske rettigheter, og at hans engasjement og bidrag til det samiske samfunnet har vært av enorm betydning.

– Han har gitt oss mye, så det er virkelig en gledens dag i dag, understreker sametingspresidenten.

Kunstner Hans Ragnar Mathisen og sametingspresident Silje Karine Muotka.
Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK