Hopp til innhold

Presenterer forslag til ny minerallov i morgen

Minerallovutvalget leverer sin utredning til næringsministeren i form av NOU 2022:8 “Ny minerallov” i morgen fredag kl 11:00.

– Jeg gleder meg til å sette meg inn i det viktige arbeidet som er gjort med å utrede hvilken retning vi bør ha for utviklingen av mineralloven. Mineralloven er den viktigste rammebetingelsen for mineralvirksomhet i Norge. Når regjeringen senere i år skal legge frem en mineralstrategi, vil denne NOU-en være et viktig grunnlag for arbeidet. Regjeringen har som mål at Norge skal ha en lønnsom, bærekraftig og fremtidsrettet mineralnæring, skriver næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Minerallovutvalget ble oppnevnt i 2020, etter en evaluering av mineralloven hvor det ble anbefalt at det ble vurdert flere endringer. Utvalget har hatt som utgangspunkt at mineralloven skal legge til rette for en ny mineralvirksomhet gjennom effektive tillatelsesprosesser og samtidig forebygge og redusere konflikter knyttet til blant annet naturavtrykk, disponering av overskuddsmasser fra mineraluttak og forholdet til samiske interesser og særlig reindriften.