Hopp til innhold

– Nye rovviltregler kan gi katastrofale konsekvenser for reineiere

Ny foreslått rovdyrerstatning kan slå hardt ut mot reindrifta, mener reineier. Direktoratet tar affære.

det er jo dette rovviltnemda i Nordland vil at statsråder skal få mere kunnskap om.

KADAVER: Funn av reinkadaver skal ikke ha noen innvirkning på erstatningen reineiere får ved tap av rein til rovdyr. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– I den nye ordningen som er foreslått er det store mangler, sier leder for Karasjok Flyttsamelag, Leif Anders Somby, til NRK.

Han sikter til Miljødirektoratets forslag til ny ordning for hvordan tap av reinsdyr til rovdyr skal erstattes. En av endringene som foreslås er å fjerne kravet til dokumentasjon.

Leif Anders Somby ved reingjerdet med kikkert rundt halsen

REINEIER: Leder for Karasjok Flyttsamelag og reineier, Leif Anders Somby, sier forslaget til Miljødirektoratet ikke tar hensyn til næringens egen kunnskap.

Foto: Privat

– Da skadedokumentasjon ikke lenger skal foretas av SNO eller andre, innebærer dette at reineieren, ved funn av rein som er drept eller skadet av rovdyr, ikke skal foreta seg noe, selv om man er vel vitende om at det er rovdyr i området, sier Somby.

Null i inntekt

Erstatningsgrunnlaget skal i den nye ordningen i stedet baseres på hvor mye rovdyr det er i et område.

– Slik har det blitt gjort i Sverige i 20 år, men der har det slått feil ut. For dersom man under telling av ynglinger har telt færre enn det faktisk er, så blir erstatningen mindre, mener lederen for Karasjok Flyttsamelag.

Somby sier videre at dette kan føre til null i inntekt for reineieren.

– Det har hatt katastrofale konsekvenser for reineierne, for det betyr at de får mindre erstatning, samtidig som flere rein tas av rovdyr, og de ender opp med å ha færre reinsdyr å selge, sier han.

Reineierne viser til at reindriftas egen vurdering av forholdene dermed ikke er tatt med i direktoratets forslag, slik det foreligger i dag.

Gjøre det lettere

Ifølge Miljødirektoratet vil den nye ordningen gjøre det lettere for reineierne.

– Individuelle forskjeller og tilfeldigheter ved gjenfunn av kadaver vil utjevnes, og erstatningen vil bli med forutsigbar for reineier, skriver seniorrådgiver ved direktoratets viltseksjon, Nils Kristian Grønvik, i en e-post til NRK.

Kongeørn

KONGEØRN: En av rovdyrene som tar reinsdyr er kongeørna. I det nye forslaget er det en egen fastsatt prosentsats for hvor mange rein den kommer til å ta.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Hvor mye rein som tas av reinsdyr mener direktoratet det nå er god kunnskap om.

– Den foreslåtte ordningen kan ikke sammenlignes med den svenske, hvor det utbetales et fast beløp pr. yngling av rovvilt. Vi har nå god dokumentert kunnskap om hvor mye tamrein som tapes til rovvilt, og beregner sannsynlig tap ut ifra dette.

Reineierne er også tiltenkt en mer aktiv rolle i formidling av rovviltobservasjoner, ifølge Miljødirektoratet, samtidig som reindriftas faglige kunnskap innhentes fra Reindriftsmeldingen.

Utsatt med ett år

Etter innspillene fra blant annet reindriftssamelagene og Sametinget, er høringsfristen er nå utsatt. Den var i utgangspunktet satt til i år, og forskriften skulle gjelde fra neste år.

Nå er høringsfristen satt til 1. mars 2017, og kan tidligst tre i kraft i 2018.

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde

    Les på norsk.

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmogat miehtá máilmmi ságastit eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dán jagi lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sáhkadoallin. Su ráhpansártnis son muitala ahte eamiálbmogat vásihit garra deattu.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deattu vuolde. Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmis ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmogat suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamiid.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    Loga sámegillii.

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK