Nye protester mot Evo Morales

Tåregass, dynamitt og vannkanoner ble brukt i sentrum av La Paz på onsdag da politiet støtte sammen med protesterende unionister.

Bolivia, opptøyer 6.4.2011

Fra onsdagens opptøyer i sentrum av La Paz.

Foto: DAVID MERCADO / Reuters

I protesten deltok arbeidere - gruvearbeidere, lærere og helsepersonell - som marsjerte mot regjeringsbygningen (Government Palace) for å kreve høyere lønninger.

President Evo Morales har lovt ti prosents lønnsøkning, men bare i noen nøkkelsektorer; de som protesterer krever en mer generell og mer inkluderende politikk.

En mer upopulær president

Etterhjvert som ropene mot president Evo Morales steg, viste demonstrasjonen hvordan den 51 år gamle statsmannen har falt i unåde hos sine tidligere største støttespillere; den bolivianske arbeiderklassen, soma hjalp han til makten som landets første urfolksleder i 2002.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bolivia, opptøyer 6.4.2011

Bolivianske gruvearbeidere støtte sammen med politiet.

Foto: GASTON BRITO / Reuters

Jaime Solares, lederen for den bolivianske "Workers Centre", landets viktigste fagforbund, var talerør for demonstrantenes misnøye med Morales og hans regjering.

– Regjeringen inkluderer ikke urfolkene. Den leder bare seg selv. De er velfødde og folket sulter, ropte Solares.

Bolivia, opptøyer 6.4.2011

En politimann vandrer i en tåke av tåregass.

Foto: Juan Karita / Ap

Politiet satte opp barrikader for å prøve å hindre demonstrantene mot å strømme inn på Plaza Murillo i hjertet av La Paz.

Gruvearbeiderne smelte av noe dynamitt da politiet prøvde å spre mengden med vann, som de spylte inn blant demonstrantene fra pansrede kjøretøyer.

De første rapportene går på at ingen skal ha blitt skadet under opptøyene.

Det er imidlertid bekymring for ytterligere uro fordi den bolivianske arbeidsministeren, Felix Rojas, bekreftet at myndighetene ikke vil endre sin politikk angående lønnsøkningen på ti prosent. Denne lønnsøkningen vil bare gjelde hæren, politiet og enkelte arbeidere innen helse og utdanning.

Mange av Morales`støttespillere vendte seg mot ham på slutten av fjoråret da han gikk ut med at han ville kutte ut drivstoffsubsidiene. Etter at det brøt ut store protester over hele landet, trakk Morales beslutningen tilbake, i allefall midlertidig.

Prisene har siden gått sakte oppover, og mange fattige bolivianere klager over at de ikke lenger har råd til å fø sine familier.

Møtt som en helt av samene

21. mai 2010 besøkte president Morales Sametinget i Karasjok . Her møtte han blant annet sametingspresident Egil Olli og talte til plenumsmøtet. Ungdomspolitikeren Saia Stueng i ungdomsorganisasjonen Noereh! fikk også kjempet til seg et øyeblikks møte med Morales.

Saia Stueng traff president Morales

Saia Stueng møtte president Evo Morales i fjor.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Stueng sa da at urfolk har mye å lære av Morales.

– Vi trenger en president som inspirerer og ikke bare snakker. Det er viktig at Olli blir flinkere å bruke urfolksperspektiv når han jobber med viktige saker, og tør å si med sterke ord det han står for, sa Stueng.

Sametingspresident Egil Olli hørte ordene til Stueng, og mener at det blir feil å sammenlikne han med Morales.

– Jeg tror der er vanskelig å bli et forbilde for hele verden, slik Morales er, og jeg har heller ingen ambisjoner om å bli det. Men jeg jobber så godt jeg kan for den samiske befolkningen, og andre urfolk.