NRK Meny
Normal

Nye metoder skal bekjempe sosial dumping og useriøse aktører

Fellesforbundet vil komme useriøse aktører til livs. Nå reiser de landet rundt med en kaffekopp for å få kommunene og fylkeskommunene med på laget.

Her er bare kaffen svart - svart økonomi er en tyv

SVART KAFFE: Ordføreren i Tysfjord får overrakt en symbolsk gave fra Fellesforbundet som understreker poenget.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Jeg ser at det er noe som også vi kan få på plass. Så jeg blir å komme med et forslag til kommunestyret om at vi tilslutter oss disse kravene.

Det sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap), når Fellesforbundet besøker ham i dag. Målet er å få kommunen med i kampen mot svart arbeid og andre useriøse forhold i arbeidslivet.

Forbundet forsøker å oppmuntre kommunene og fylkeskommunene til å innføre elleve nye seriøsitetskrav som skal brukes ved offentlige anskaffelser:

– God innsats

Det er ordføreren veldig glad for.

– Man har sett at det er avvik, spesielt i større byer. Men det er utrolig bra at de tar seg tid til å besøke de mindre kommunene. For sammen kan vi gjøre en virkelig god innsats og få bukt med disse tingene, sier Johansen.

Selv er han spesielt opptatt av underleverandører og lærlinger.

– Hvis man bruker lokale leverandører og sørger for arbeidsplasser til lærlinger så blir det tilført mye til lokalsamfunnet. Det er særdeles viktig.

Tor Asgeir Johansen, Tor-Arne Strøm og Rune Pettersen

Ordfører Tor Asgeir Johansen møtte i dag Tor-Arne Strøm og Rune Pettersen fra Fellesforbundet i kampen mot svart økonomi.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Alle kan bli bedre

Fellesforbundet mener det er nødvendig å jobbe for økt seriøsitet i offentlige anskaffelser, og reiser i disse dager rundt til alle landets kommuner og fylkeskommuner.

– Det er ikke til å stikke under stol, spesielt i de store byene, at det er et problem i forhold til sosial dumping og andre ting. Da er det viktig at vi har et regelverk å forholde oss til, understreker Tor-Arne Strøm, sekretær for Fellesforbundet i Nordland.

– Det er viktig å få fram at alle sammen kan bli bedre og sette fokus slik at man ser alvorligheten i saken. Det er bred enighet mellom mange aktører at man ønsker å komme de useriøse til livs.

Fellesforbundet har derfor utarbeidet et regelverk for offentlige innkjøp.

– Vi vil at alle kommuner og fylkeskommuner innfører dette. Nordland fylkeskommune går foran som et godt eksempel, da er det viktig at også kommunene innfører dette, sier Strøm.