Nye løfter om millioner til sørsamisk senter

Saemien Sijte kan få spillemidler til å planlegge nytt bygg. – Akkurat det vi trenger, svarer direktøren.

Samisk kultursenter i Snåsa

MINDRE ENN PLANLAGT: I dette planlagte bygget vil de formidle sørsamenes historie og kultur og det skal bli en møteplass. Nå planlegges det et rimeligere bygg.

Foto: Statsbygg

Høyre, Frp, KrF og Venstre lover seks millioner kroner til å planlegge nytt bygg til det sørsamiske museum- og kultursenteret Saemien Sijte på Snåsa i Nord-Trøndelag, melder Trønder-Avisa.

Portrett av Elin Agdestein

Elin Agdestein (H) mener at den sørsamiske kulturen har behov for midlene.

Foto: TOMAS MOSS,ICU.NO / Høyre

– Jeg er svært fornøyd med at vi kvitterer ut nok ressurser til å ferdigstille prosjektet. Når man ser presset den sørsamiske kulturen står i er dette enormt viktig, sier Elin Agdestein (H) til avisen.

Antyder bygging

Helge André Njåstad (V), leder av kommunalkomitéen, signaliserer også støtte til bygging av senteret.

At vi bevilger seks millioner kroner og er samlet om dette betyr at vi har til hensikt å gjennomføre, understreker Njåstad til Trønder-Avisa.

Birgitta Fossum

Direktør ved Saemien Sijte, Birgitta Fossum, har tro på at nytt senter blir bygd.

Foto: Kjell Roger Appfjell

– Det vi trenger

Direktøren ved Saemien Sijte er fornøyd med lovnaden.

– Seks millioner kroner på bordet er akkurat det Saemien Sijte trenger for å få på plass et nytt sørsamisk museum- og kultursenter, sier museumsdirektør Birgitta Fossum til Trønder-Avisa.

Men det har ikke manglet på lovnader alle disse årene de har holdt på, understreker Fossum.

– Vi vet i tillegg at både Ap og SV er positive, så da kan ikke det bety noe annet enn at et nytt senter blir bygd, sier hun.

Nedskalerte planer

I flere år har målet vært å bygge et nytt bygg til senteret, men i mangel på penger til forprosjekt har arbeidet stanset opp. Et arbeid som har pågått i 30 år.

I utgangspunktet var planen et senter til 300 millioner kroner målt i 2016-kroner, men i 2015 ba Statsbygg om å planlegge et bygg til 140 millioner kroner, opplyser Trønder-Avisa.