Ny samisk spillefilm får gode internasjonale kritikker

Internasjonale anmeldere roser Amanda Kernells debutfilm «Sameblod», som har verdenspremiere neste uke på den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia.

Fra filmen Sameblod

Sameblod er den første sørsamiske spillefilmen noensinne.

Foto: Sami Blood © Sophia Olsson

Filmmagasinene Variety, Screen daily og The Hollywood reporter har alle anmeldt den nye filmen til Amanda Kernell, som har hatt pressevisning før verdenspremieren 8. september i Venezia film festival.

«Viser unike ferdigheter»

Filmmagasinet Screen daily skriver at Kernell viser unike ferdigheter i fortellerstil, og de roser også spesielt bemerkelsesverdig kostymedesign.

Variety skriver blant annet at regissør Amanda Kernell gjør en rørende debut med en fortelling fra koloniseringstiden.

The Hollywood reporter skriver at filmen har alt en film fra den klassiske perioden (1930-1945) skal ha, men føles likevel ikke gammeldags eller foreldet.

Roser unge Sparrok

Anmelderne roser også den unge skuespilleren Lene Cecilia Sparrok opp i skyene. En sikker, intelligent, ung talent som kan bli en stjerne, skriver Variety.

«Det er Sparroks rolige, søkende debutskuespill som fortjener betydelig kreditt for filmens utsøkte nyanserte klang», skriver Variety.

The Hollywood reporter skriver at Sparrok fremstiller sin rollefigur vakkert.

Fra filmen Sameblod

Handlingen i filmen er lagt til cirka 1930, på en tid da samer ble rasediskriminert både i Norge og Sverige.

Foto: Sami Blood © Sophia Olsson

– Kult

Sparrok sier til SR Sameradion i Sverige at det er kult at filmen har fått så bra omtale allerede.

– Det er utrolig kult at de synes det er bra, men jeg er nervøs for å se den selv. Det er den første filmen jeg har vært med på. Jeg har nesten ikke våget å lese anmeldelsene som er kommet, for jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til dem, sier Sparrok, som grugleder seg til premieren neste uke.

– Det er utrolig spennende, men jeg er veldig nervøs også. Det jeg er mest nervøs for er alle menneskene som skal være der. Men det er kult at den endelig kommer ut og man får se sluttresultatet. Det er en ære å få være med i den. Men jeg er mest nervøs over hva min slekt og mine nærmeste kommer til å si om filmen, om de kommer til å like den, sier Sparrok

Kjempestort for regissøren

Amanda Kernell og Oskar Östergren

Regissør Amanda Kernell og samprodusent Oskar Östergren

Foto: Jörgen Heikki / SR Sameradion & SVT Sápmi

Regissør Amanda Kernell synes det er kjempestort å få så gode anmeldelser.

– Jeg er kjempeglad, og jeg er veldig glad over all positiv oppmerksomhet omkring skuespillerne, som jeg synes er fantastiske. Det ser ut som om de har forstått filmen og hva den handler om, den historiske og politiske betydningen. Det kjennes viktig, sier en stolt Kernell.

– Jeg er veldig stolt, takknemlig og glad over alt hardt arbeid, sjel og engasjement alle involverte har lagt ned i filmen, sier Kernell, som synes det er fantastisk å ha verdenspremieren i Venezia.

– Det er et ekstremt stort privilegium å få reise til Venezia og å møte publikums reaksjoner der, men det jeg ser veldig mye fram til å få vise filmen i Sápmi neste år, sier Kernell, som vil pynte seg med sin gákti på premieren.

Jubler

Direktør i Internasjonalt samisk film institutt Anne Lajla Utsi jubler også over de gode anmeldelsene.

– Man vet aldri hvordan en spillefilm blir mottatt, men det at den får så gode anmeldelser fra anmelderne og filmmiljøet er en veldig god start for filmen, så det er utrolig morsomt. Det betyr mye for filmen, når den nå skal vises andre steder og på andre filmfestivaler. Det er bra markedsføring. Folk blir nysgjerrige på filmen, sier hun til NRK.

Anne Lajla Utsi

Direktør i Internasjonalt samisk film institutt Anne Lajla Utsi

Foto: Privat

Som direktør i Internasjonalt samisk film institutt, som har vært med på å finansiere filmen, synes hun det er veldig gledelig at den første spillefilmen som den nye samiske filmgenerasjonen har laget, blir så godt mottatt.

– Det betyr veldig mye for oss at det ser ut til at filmen lykkes.

– Like stort som OL

Regissør Amanda Kernell reiser neste uke til filmpremieren i Venezia sammen med hovedrolleinnehaverne Lene Cecilia Sparrok og Maj Doris Rimpi. Også direktør i Internasjonalt samisk film institutt Anne Lajla Utsi og styremedlem Oskar Østergren, som også er samprodusent i filmen, skal også være tilstede under premieren.

– Venezia film festival er én av fem A-festivaler, som er de største filmfestivalene i verd

en. Når en film vises der, og også er med i konkurranseprogrammet, så er det like stort som at en som driver med idrett får delta i OL. Det er det største man kan oppleve i filmnæringen, sier Utsi, som gleder seg til å oppleve premieren i Venezia.

Utsi sier at det er en stor anerkjennelse av filmen at den får premiere under filmfestivalen i Venezia, og for regissøren åpner dette nye dører i fremtiden.

– Det har stor betydning å ha de store filmfestivalene på CVen. Det hjelper regissøren videre i karrieren, tror Utsi.