Hopp til innhold

Kvenske ungdommer advarer mot språkdød i ny musikkvideo

På kreativ måte, retter unge kvener fokus mot deres truede minoritetsspråk.

Forente kvenske artister feat. Nora Ollila - Være en Kven

Forente kvenske artister feat. Nora Ollila - Være en Kven (se videoen lenger ned i artikkelen).

Foto: Skjermdump / Facebook

Låta og videoen har den kvenske ungdomsorganisasjonen «Kvensk Ungdomsnettverk» produsert i samarbeid med musikklinja ved Kongsbakken Videregående Skole i Tromsø.

Med videoen vil de kvenske ungdommene styrke kvensk språk og identitetsfølelse.

To av bidragsyterene er Emelie Nilsen fra Nesseby, kjent som gitarist fra The Blacksheeps. Og Tromsøs ordfører Jens Johan Hjorth.

Se videoen her:

Inspirert av tsunami-støttelåt

Nylig vedtok Troms Fylkesting at kvensk må få samme status som samisk, om det skal være mulig å redde språket. Finnmark fylkeskommune støtter også tiltaket.

Videoen og musikken som de kvenske ungdommene står bak, er inspirert av og basert på Forente Artister-låta «Venn».

Originalversjonen ble på sin side produsert som et støttetiltak til ofrene etter tsunami-katastrofen i Asia i 2004.

Her er originalen:

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP