NRK Meny
Normal

Ny avtale sikrer bosetning i avsidesliggende landsbygder

En mangemillioners avtale sikrer en fremtid for fjerntliggende urfolkssamfunn i Sør-Australia. Urfolkssamfunn i Vest-Australia er fortsatt truet med nedleggelse.

Protest mot stenging av fjernliggende landsbygder

Det har vært store protester utenfor parlamentet i Adelaide i Sør-Australia etter at statsministeren gikk ut med at flere fjerntliggende bosetninger skulle stenges.

Foto: Amer Ghazzal / Demotix

Mer enn 1500 medlemmer av fjerntliggende urfolkssamfunn vil nå kunne bli boende i i sine hjem etter at avtalen på 15 millioner australske dollar eller 91,5 millioner norske kroner er undertegnet.

Avtalen ble undertegnet av representanter for den føderale regjeringen og regjeringen i Sør-Australia (South Australia) på mandag.

I følge avtalen vil regjeringen i Sør-Australia levere kommunale og viktige tjenester - inkludert strøm, vann og kloakk og renovasjon til statens eksterne urfolkssamfunn fra 1. juli, melder SBS News.

Minister for urfolkssaker, Nigel Scullion, sa finansieringen ville sikre fremtiden for lokalsamfunn utenfor Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara regionen i nordvest i delstaten.

Flere tusen i protest mot regjeringen

Statsminister Tony Abbott gikk i begynnelsen av mars i år ut med en plan om at 150 fjerntliggende urfolkssamfunn i landet snart skulle stenges.

– Skattebetalerne kan ikke «sponse» alle som ønsker å bo avsides, argumenterte Abbott.

Tony Abbott

Statsminister Tony Abbott omgitt av urfolk.

Foto: MARK GRAHAM / Afp

Abbott forklarte sitt syn med at regjeringen ikke kan subsidiere i det uendelige folk som har gjort et livstilsvalg og valgt å leve langt borte fra skoler og arbeidsplasser.

Dette utspillet skapte store bølger i det australske samfunnet.

– Et svært skuffende og håpløst utsagn av statsministeren. Disse menneskene bor faktisk i sine hjemområder, og det affekterer deres kulturelle aktiviteter, deres tradisjonelle titler, uttalte urfolksleder Noel Pearson i mars.

Det er blitt arrangert flere protestmarsjer, blant annet før helga i Australias nest største by Melbourne.

Flere tusen mennesker deltok.

Emneknaggen #SOSBLAKAUSTRALIA ble brukt på Twitter for å vise sin støtte til urbefolkningen i Australia. Forkortelsen står for «Stop the Forced Closure of Aboriginal Communites in Australia», på norsk: «Stopp tvangsnedleggelsen av aboriginer samfunn i Australia».

Fortsatt kutt i Vest-Australia

Regjeringen i Vest-Australia (Western Australia) uttaler at der er det fortsatt aktuelt med kutt i bevilgningene til fjerntliggende samfunn.

De forklarer dette med kutt i føderale midlerr, noe som ble varslet allerede for sju måneder siden.

– Nå er det opp til den føderale regjeringen om det skal bevilges penger til å opprettholde fjerntliggende samfunn i regionen, uttaler en talsperson for regjeringen i Vest-Australia.

Men partiet De Grønnes talsperson for urfolkssaker (Aboriginal og Torres Strait Islander Issues), Rachel Siewert, har oppfordret regjeringen om å gjenopprette finansieringen.

– De fortjener å få bli boende, mener senator Siewert.