Hopp til innhold

– Samisk helse må samles

– I dag er det samiske helsevesenet i stor grad avhengig av enkeltpersoner. Slik kan vi ikke ha det, sier Aili Keskitalo, NSRs gruppeleder på Sametinget.

Lege

Illustrasjonsfoto

Foto: Ill.foto: / NRK

Kritiserte helse-Norge

Aili Keskitalo

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Derfor mener det største opposisjonspartiet at at muligheten for å opprette et eget samisk helseforetak må utredes.

Sykehuslege Knut Johnsen er ikke sikker på at et eget samisk helseforetak gir et bedre tilbud til samene.

– Et av spørsmålene er om det finnes nok ressurser til dette, sier han.

Hjelper samiske pasienter

– Et samisk helseforetak vil blant annet kunne fungere som et kompetansehelseforetak, som kan gi andre foretak og kommuner råd og veiledning om samiske helsetjenester. NSR vil fremme dette som ny sak på Sametinget, skriver Keskitalo i en pressemelding.

Sametingsgruppa mener man kan samle samisk kompetanse og ressurser i et samisk helseforetak. Gruppa tror dette vil komme både samiske pasienter og fagpersoner til gode.

– Det samiske forsvinner

All erfaring viser at det er vanskelig å få anerkjent samisk språk- og kulturforståelse innenfor det norske helsesystemet.

Sykehusavdelinger
Foto: Piera Balto / NRK

– Systemet er så stort at det samiske ofte forsvinner. I tillegg vil vi med et eget samisk helseforetak unngå at det samiske bare blir avgrenset til Finnmark. Samene bor jo spredt over hele landet, og skal bli møtt med forståelse for språk- og kulturbakgrunn uansett hvor de befinner seg, påpeker Keskitalo.

Fire foretak

Norge er delt i fire helseforetak: Helse Vest, Helse Midt-Norge, Helse Nord og Helse Sør-Øst.

I år har staten bevilget 80 milliarder kroner til foretakene. Pengene brukes i samsvar med angitte mål, rammer og prioriteringer for helsetjenesten.

I hovedsak utbetales tilskuddene direkte til landets fire regionale helseforetak. De regionale helseforetakene videreformidler ulike typer tilskudd til tjenesteyterne innenfor den offentlig finansierte spesialisthelsetjenesten. Tjenesteyterne er offentlige sykehus og poliklinikker (helseforetak) og private som har avtale med regionale helseforetak.

Korte nyheter

  • Kristin (25) kaller seg for «oppdrettssame»

    I sju år har Kristin Tvare stått i Sametingets valgmanntall. Som gjest i podkasten «Gozuid alde» forteller hun åpent at hun er litt usikker på om kan stå der.

    Da hun skrev seg inn som 18-åring krysset hun av «ja» på disse to kriteriene;

    1. Jeg føler meg som same
    2. Jeg har forelder som står/har stått i valgmanntallet

    Kristin gikk i samisk barnehage og var elev ved sameskolen i Tana, og der var hun en naturlig del av det samiske samfunnet. Alle vennene hennes snakket samisk, men hjemme snakket familien norsk.

    Hennes foreldre flyttet sørfra til Tana kommune da Kristin var liten, og selv har hun gransket i slekta si etter samiske aner. De har hun hittil ikke funnet.

    – Jeg lurer på om min nå avdøde far fant noe som jeg ikke har funnet, siden han kunne melde seg inn i samisk valgmanntall, sier Kristin.

    Hun er veldig klar på at hun ikke har løyet da hun meldte seg inn i valgmanntallet. Hun har svart ærlig, sier hun selv. Den samiske identiteten er sterk i henne.

    Kristin liker ikke at media skriver «samene mener at....».

    – Sápmi er så mangfoldig at man ikke kan snakke på vegne av et helt folk, mener hun.

    Plenumsleder i Sametinget, Tom Sottinen, har ansvar for valgmanntallet.

    På spørsmål om en som er skrevet inn i valgmanntallet kan strykes av dem, svarer han at han ikke kjenner til at folk har blitt strøket fra valgmanntallet.

    – Jeg kan ikke kommentere enkelttilfeller, men i følge Samelovens §2-6, så kan barn av dem som står eller har stått i valgmanntallet kreve seg innført i valgamanntallet, i tillegg til at man oppfatter seg sjøl som same, sier Sottinen.

    Dette er kriteriene som Sametinget følger.

    Plenumslederen oppfordrer folk å kontakte Sametinget hvis de er usikker på om de har gitt riktige opplysninger eller ikke. Den samme oppfordringen gjelder de som vurderer å melde seg inn.

    Kristin Tvare på sin side oppfordrer folk til å være ærlige når de melder seg inn i samisk valgmanntall.

    – Man bør være ærlig, og samtidig tenke over hva som føles riktig for en sjøl, sier Kristin.

  • Forsker på kvener og norskfinner

    Unge kveners og norskfinners psykiske helse skal forskes på.

    Det er forskere ved UiT som nå er i gang med datainnsamling til nytt forskningsprosjekt.

    Det forteller postdoktor, Soile Hämäläinen, forsker i prosjektet.

    Målet med prosjektet er å lage tiltak som hever kompetansen blant de som jobber i skole- og helsevesen, slik at de kan møte unge kvener og norskfinner på en bedre måte.

  • Frikjenner internatene

    Denne uka er det høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport på Stortinget.

    77 år gamle Jarl Hellesvik mener at skoleinternatene etter krigen har fått for stor del av skylda for fornorskningen av samer og kvener.

    Hellesvik, som selv har bodd på internat store deler av oppveksten, mener det burde vært forsket mer på hvorfor barn langs kysten mistet sitt samiske morsmål, mens samiske barn på innlandet beholdt sitt språk.