NRK Meny
Normal

NSR: – Forslaget kom først fra oss

NSR mener de var først ute med forslaget om å etablere samisk barneombud. AP mener de ikke har samme sak som NSR.

Nanna Thomassen

Nanna Thomassen i NSR sier at de foreslo først å etablere samisk barneombud.

Foto: Mathis Eira / NRK

– I går under komiteen kom det Norske Samers Riksforbund (NSR) med forslaget om å etablere samisk barneombud, og legge det under eksisterende barneombudet, sier Nanna Thomassen i NSR etter at NRK Sápmi tidligere i dag skrev at Arbeiderpartiet vil etablere samisk barneombud.

Thomassen sier at komiteen stilte seg enig i dette.

– Vi hadde en diskusjon på det etter at nordkalottfolket kom med forslaget om å styrke kompetansen i dagens barneombud. Og til slutt var hele komiteen enig i at samisk kompetanse og samisk personell skal inn under eksiterende barneombud, og at dette vil være den beste løsningen for samiske barn, sier hun.

Samisk barneombud har vært valgkampsak for NSR, tar Arbeiderpartiet opp denne saken nå, fordi dere ikke har lyktes?

– Nei, det tenker jeg ikke. Det er alt til sin tid, og nå var det en sak som omhandlet barn og unges sosiale miljø. Og da var barneombudet nærliggende, så det var en grei arena å ta opp emnet og komme med innspill om at det er viktig. Og arbeidet med å få samisk barneombud går greit, jeg håper at det blir fortgang i prosessen og at dagens barneombud og regjeringen ser at det er viktig med samisk barneombud og at det bør styrkes, forteller Thomassen.

Ikke samme sak

Arbeiderpartiets sametingsrepresentant, Johan Vasara mener at de ikke har samme sak som NSR:

– Jeg kan ikke se at dette er samme sak, fordi vi foreslo først at det bør etableres samisk barneombud under dagens barneombud. Og vi ville forsterke barneombudets system, slik at de også får kompetanse om samisk språk og kultur, og om urbefolkningenes plass. Og slik jeg har forstått det, så vil NSR opprette en institusjon som ikke har tilknytning til dagens institusjoner, mener han.

– Arbeiderpartiet mener at et samisk barneombud vil kunne fremme våre politiske målsetninger innen samiske barns rettigheter, sier Vasara.