NSR mest frem

NSR går mest frem og Árja er den største taperen på en meningsmåling som Opinion har utført for NRK Sámi Radio.

Partibarometer mai 2010

På meningsmålingen går Norske Samers Riksforbund (NSR) frem med 7,4 prosent siden valget i september 2009 og en økning på tre nye representanter til Sametinget, totalt 14 representanter hvis det hadde vært valg nå.

Árja stilte til valg for første gang i fjor og fikk tre representanter på Sametinget. Nå går partiet tilbake med 3,6 prosent og hadde mistet en representant.

Olli fornøyd

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli

Foto: Thor Werner Thrane / nrk

Også Arbeiderpartiet (AP) har en framgang siden valget og sametingspresident Egil Olli er overrasket over dette.

HØR: Egil Olli

– At vi i AP får en økning på 7,2 prosent er overraskende siden vi er i posisjonen på Sametinget. At NSR går mest frem er ikke overraskende siden de er i opposisjon og kan love mye uten å måtte ta ansvar og NSR er flink til å love, sier Olli.

– AP bruker penger

NSRs fungerende gruppeleder på Sametinget, Geir Tommy Pedersen tror at framgangen for NSR skyldes først og fremst fordi folk har oppdaget at AP bruker mye penger på seg selv og politisk arbeid.

Geir Tommy Pedersen

Geir Tommy Pedersen, NSR

Foto: Thor Thrane / nrk

– Vi ønsker å bruke mest penger til tiltak som er til nytte for folk, sier Pedersen.

Han tror også at valgløftet til AP om at en stemme til dem ville bety at de hadde direkte tilgang til regjering og Stortinget.

HØR: Geir Tommy Pedersen

– Det er tydelig at mange av velgerne nå kommer tilbake til oss når de ser hvordan virkeligheten er, nemlig at Egil Olli ikke har noen direkte og åpne linjer til sitt eget parti i Oslo, sier Geir Tommy Pedersen.

Korte nyheter

  • Samisk TV-serie vant pris

    NRK Sápmis TV-serie «Agnete jienáda/ Agnete bruker stemmen» vant kategorien beste TV-program i Northern Character TV og filmfestival som ble arrangert i Murmansk lørdag kveld. Regissør Biret Ravdna Eira tok imot prisen. – Det var veldig uventet å vinne denne prisen. Jeg er så takknemlig for at Agnete ville fortelle sin historie og om sine følelser i serien. Og jeg er takknemlig for at jeg fikk jobbe med denne serien, sier Eira som har skrevet manus og hatt regi i serien. Se hele serien i NRK TV her, eller les historien om Agnete her. Loga dán ođđasa sámegillii dá.

    Biret Ravdna Eira