NRK Meny
Normal

NSR den store vinneren i Sør-Norge

Nå er også resultatet fra den siste valgkretsen i Sametingsvalget godkjent.

Kirsti Guvsám og Anita Ravna

Kirsti Guvsám og Anita Ravna er to av NSR-representantene fra Sør-Norge som har sikret seg plass i Sametinget.

Foto: Raisa Porsanger / Pressebilde

Tor Gunnar Nystad

Tor Gunnar Nystad (NSR).

Foto: Kenneth Hætta

Klokken 09.14 i dag ble det endelige resultatet fra sametingsvalget i Søre-Norge valgkrets lagt ut. Den viser at Norske Samers Riksforbund (NSR) får inn tre, Arbeiderpartiet (Ap) en, Nordkalottfolket en og Samer sørpå en representant.

Det betyr at NSR får inn 11 representanter og med hårfin margin er det største partiet på Sametinget. I tillegg har felleslista NSR/Samefolkets parti to representanter. Landsoversikten viser at Ap er nest størst med 10 representanter.

Árja får inn fire. Nordkalottfolket får inn tre. Åarjel-saemiej Gïelh, Fremskrittspartiet og Høyre får inn to hver. Flyttsamelista, Fastboendes liste og Samer sørpå får inn en representant hver.

Gedigen valgkrets

Sametingsvalget ble holdt samtidig med stortingsvalget 8. og 9. september i år. Av forskjellige grunner har det tatt tid å telle de 10.040 stemmene rundt omkring i landet.

Kjellrun Wilhelmsen

Kjellrun Wilhelmsen (Nordkalottfolket).

Foto: Privat

Sør-Norge valgkrets består av 285 kommuner. Seks representanter skal velges inn på Sametinget. Opptellingen av sametingsstemmer i Sør-Norge er krøkkete blant annet fordi samene bor spredt. Av hensyn til kravet om hemmelig valg blir derfor stemmene fra steder der det er færre enn 30 stemmeberittegede samlet og kontrolltelt i en felles tellesentral. Disse stemmene sendes med vanlig post.

Fylkene Møre og Romsdal (unntatt Surnadal og Rindal kommuner), Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Østfold, Oppland, Hedmark (unntatt Engerdal, Rendalen, Os, Tolga, Tynset og Folldal kommuner) og Oslo er med i valgkretsen.

Til tross for sin enorme geografiske størrelse er det bare 2247 stemmeberettigede i valgkretsen. Av disse var det 1259 fremmøtte, som gir en fremmøtepreosent på 56,0.

NSR får inn Kirsti Guvsám, Anita Ravna og Tor Gunnar Nystad. Marie Therese Nordsletta Aslaksen skal representere Samer sørpå. Kjellrun Wilhelmsen er valgt inn for Nordkalottfolket og Jørn Are Gaski for Arbeiderpartiet.

I 2009 hadde valgkretsen fire mandater. Hvor mange representanter som velges fra hver valgkrets er avhengig av antall innmeldte i Sametingets valgmanntall pr. 30. juni i det år det sist ble avholdt kommune- og fylkestingsvalg.

Jørn Are Gaski

Jørn Are Gaski (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK
Marie Therese Aslaksen

Marie Therese Nordsletta Aslaksen (Samer sørpå).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK