– Vil ha fokus bort fra intern Ap-uenighet

Aili Keskitalo (NSR) mener Ap er desperat på tampen av valgkampen. – De forsøker å dreie fokuset bort fra indre uenighet i samiske saker, mener hun.

Aili Keskitalo og Egil Olli i den første duellen

Aili Keskitalo og Egil Olli her i den første radioduellen tidligere i valgkampen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Dette er en desperat reaksjon, sa Keskitalo til NRK Sámi Radio like etter at hun var blitt kjent med innholdet i et innlegg visepresidentkandidat Marianne Balto (Ap) sendte til media mandag.

LES OGSÅ: Går i strupen på Aili

I artikkelen skriver Balto blant annet at NSR har degradert samepolitikken til moteshow, og viser til at NSRs presidentkandidat deltok i visningen av samiske klær i Oslo istedenfor å delta på et valgmøte.

– Beskjed om å holde kjeft

Nå svarer Keskitalo på kritikken. Ordbruken hennes er ikke like personrettet som i Baltos innlegg.

NSR-lederen viser derimot til uenigheten intern i Arbeiderpartiet i forbindelse med blant annet mineralsaken.

Marianne Balto

Marianne Balto (Ap).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det vi husker av det same-Ap har oppnådd er å få streng beskjed av Ap i Oslo om å holde kjeft om hva samene mener i mineralsaken, skriver hun.

I den såkalte mineralsaken fikk ikke Ap gjennomslag for et urfolksvederlag i forbindelse med mineralvirksomhet i samiske områder.

Keskitalo hevder også at Ap har brukt mange millioner kroner av samenes penger på egen valgkamp ved å kjøpe gamle lærebøker mange lærere og rektorer ønsker skal brukes på nye læremidler.

– Ap sto for det største overtrampet

Marianne Balto gir NSR skylden for økonomisk rot. Keskitalo skyter tilbake:

«Det var Arbeiderpartiets egen representant på Sametinget, Sten Jønsson, som sto for det største overtrampet, ved å leie en bil av seg selv, og sende regningen til Sametinget. Det er uredelig å beskylde NSR for en feil en arbeiderpartirepresentant var i hovedfokus for.»

I innlegget du kan lese i sin helhet her på nrk.no/sami, lover Keskitalo også følgende dersom hun blir sametingspresident:

– En president som kan snakke for seg selv, uten hjelp av en Jens eller Helga.

Her er Aili Keskitalos svar:

Sure på Jens, klager på NSR

Utspillet til Aps Marianne Balto har skapt debatt her på nrk.no/sami. En kommenterer blant annet at Balto og Ap selv ikke deltok på valgmøte i Tana forrige torsdag.