NRKs reporter: – New York stoppet opp

Snøstormen i går stengte all bil- og togtrafikk i New York. – I dag rydder de gatene med små snøfresere, forteller NRK Sápmis reporter Magne Ove Varsi.

Rydder snø med snøfreser i New York

Gatene i New York var fulle av snø i dag. Alle midler måtte taes i bruk for å få den unna.

Foto: Magne Ove Varsi / NRK

– I dag kom guvernør Cuomo med en melding om at New York i dag jobber hjemmefra, forteller Varsi fra telefonen sin ni om morgenen i New York.

Den samme Andrew Cuomo stoppet trafikken i går kl. 23. Med meldingen:

– Hvis du er i bilen din på en av veiene etter klokka 23, vil du teknisk sett begå en forbrytelse. Det kan være et spørsmål om liv eller død, så forsiktighet er nødvendig.

– Første gang

Selv om det igjen er lov til å kjøre i gatene og stormen har stilnet, så kan NRK reporteren fortelle at gatene er så godt som tomme for biler. Det han i stedet ser er små snøfresere som rydder gatene.

– Det er første gang at trafikken har blitt stoppet i New York på grunn av storm, sier Varsi videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Magne Ove Varsi sammen med snørydderne i New York foran en park

NRK Sápmi reporter med selfie fra New York. Til tross for at mange jobber hjemmefra denne tirsdagen, så må disse karene jobbe iherdig.

Foto: Magne Ove Varsi / NRK

Skulle på FN-møte

Han skulle dekke et FN-ekspertmøte, der blant annet det norske Sametinget er representert. Ekspertmøtet omhandler gjennomføringen sluttdokumentet fra FNs verdenskonferanse for urfolk.

Flyet til New York gikk tidligere enn det skulle for å rekke fram før stormen.

– Da jeg satt i taxien så begynte været å forverres, og det vanskeligste er jo snøen, for de har ikke samme beredskap for snøvær som i Norge.

Ikke uvanlig vær for nordboere

Det var fra radioen i taxien han først hørte guvernørens advarsel til befolkningen. Ifølge New York Times så ble ikke verdens kanskje mest berømte by spesielt hardt rammet av stormen som har fått navnet Juno.

– Det kom kanskje halvmeter med snø i løpet av stormen, men dette er ikke noe uvanlig vær for oss som er oppvokst i nord, sier den erfarne journalisten.

Vel fremme på hotellet fikk han en nødmelding på telefonen fra guvernøren, med samme beskjed som på radio.

FN-møtet ble utsatt til i morgen og befolkningen i New York har blitt anmodet til å jobbe hjemmefra.

– I dag har Cuomo opphevet ferdselsforbudet, og folk begynner så smått å bevege seg i New Yorks gater. Men ferdselsforbudet i går gjorde at de aller fleste enten har hjemmekontor eller er sammen med barna sine i dag. Alle skolene er stengt i dag, sier NRK Sápmis reporter avslutningsvis.