Følg streamen fra Metodist-kirken direkte kl. 10.28

Metodistkirken i Trondheim er et helt naturlig førstevalg av sted når man mandag skal markere at det er 100 år siden det første samiske landsmøtet. Følg streamen her!

Sametingspresidentene underskriver en protokoll inne i kirka, arrangementet er utenfor kirka, ledet av de samiske veiviserne

– Det var nettopp her møtet foregikk, og det er bakgrunnen for at vi er tilstede, forteller Kari Thorvik, produsent for Tråante 2017.

Det var Elsa Laula Renberg som initierte landsmøtet i 1917. Siden har hun vært kjent som en forkjemper og pionér for samiske rettigheter.

Det samiske hundreårsjubileet går nemlig ikke upåaktet hen i Trondheim. Hele den kommende uken feires det i trønderbyen, med Tråante 2017 som arrangør. Mandag formiddag står fire unge veivisere på scenen utenfor metodistkirken, for å tale om historien, nåtiden og fremtiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samiske veivisere

Disse fire samiske veiviserne taler foran metodistkirken førstkommende mandag. Fra venstre: Knut Mikkel Hætta fra Kragerø/Mieron, Ole Nicklas Mienna Guttorm fra Kautokeino, Maja Sofie Larsen Fjellström og Oda Kjær Eriksen fra Ørnes.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Vi synes det er hyggelig at det er nettopp unge veivisere som gjør denne markeringa, ettersom de er kunnskaps- og budskapsbærere, fortsetter Thorvik.

I forkant av markeringen skal de tre sametingspresidentene underskrive en gjesteprotokoll i kirken. Deretter går en skuespiller på scenen og gjør en monolog fra teaterstykket om Elsa Laula, før veiviserne taler. Markeringen avsluttes med at publikum går i samlet tropp i retning torget.

– Vi venter mange mennesker til denne samlingen, forteller Thorvik forhåpningsfullt.

Første samiske landsmøtet i 1917

Elsa Laula Renberg initierte det første samiske landsmøtet fra 6.-9. februar i 1917.

Foto: Ukjent / Jamtlis fotosamlingar