NRK Meny
Normal

Hvem er best til å forvalte språket?

Hva gjør de med saken hvor 13 år gamle Malene ikke har fått samiskundervisning på to år? Det er spørsmålet som panelet må svare på i kveldens valgsending på TV.

Politikerpanel i NRK Sápmis valgprogram

I kveldens valgprogram kl. 19.45 på NRK2 møter vi Ellinor Marita Jåma (ÅG), Beaska Niillas (NSR), Johan Vasara (Ap) og Hartvik Hansen (Árja).

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

Valgdebatten i kveld handler om samisk språk og hvordan sametingspolitikere mener at språket kan forvaltes best.

Programmet sendes i dag, tirsdag kl. 19.45 på NRK2 og det blir nettmøte etter sendingen. Onsdag følger NRK Sápmi opp debatten med en folkedebatt på Karasjok kulturhus kl. 18.00. Der får vi et utvidet panel og publikum inviteres til å delta på valgmøtet, som også sendes direkte på DAB-kanalen.

  • Se programmet her

Hvordan hjelpe Malene?

I kveldens TV-program får vi se en reportasje om Malene fra Kirkenes som må ty til fremmedspråkordningen på skolen, i håp om å få undervisning i morsmålet sitt. Spørsmålet er om språket har blitt taperen i kampen om samiske rettigheter.

Vi møter også ungdomspanelet som forteller om hvilken status de opplever at språket har i skolesystemet.

I panelet møter vi Ellinor Marita Jåma fra den sørsamiske lista Åarjel-saemiej Gïelh, Beaska Niillas for Norske Samers Riksforbund/Samefolkets parti, Johan Vasara for Arbeiderpartiet og Hartvik Hansen for Árja.

Helsetjenester på samisk

I kveldens program vil vi også spørre politikerne om hvilket tiltak de foreslår for å

Programleder Mariela Idivuoma

SEND INN SPØRSMÅL: Programleder Mariela Idivuoma gleder seg til nettmøtet etter sendingen, og sier at spørsmål fra publikum er viktig for å danne seg et helhetlig bilde av valgkampen.

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

sikre samiskkompetanse i helsevesenet.

Er det mulig å love den samiskspråklige befolkningen at de skal kunne snakke samisk hos legen, spør vi.

Nettmøte etter sendingen

Programleder Mariela Idivuoma håper at publikum vil delta i debatten og stille spørsmål til panelet.

Hele panelet vil være med på et nettmøte etter sendingen.

– Dine spørsmål er viktige i valgkampen. Politikerne er der for å svare deg, for at du skal få et bilde av de forskjellige partiene og representantene, sier Mariela.

Se på nett og chatt samtidig

Om du ønsker å tvitre eller dele dine meninger på Facebook, kan du gå til valgsidene på nrk.no/sápmi og se valgsendingen samtidig som du kan følge med på det som blir tvitret om programmet.

Her kan du se valgdebatten direkte og stille spørsmål allerede nå til nettmøtet som startet rett etter valgdebatten: http://www.nrk.no/sapmi/valggat/