NRK Sápmis mest leste saker i året som var

Vårens vakreste eventyr på TV, diskusjoner om det virkelig var verdens største laks som var tatt og en rettssak som er tatt til menneskerettighetsdomstolen er på listen over våre mest leste saker i år.

Bildemontasje nyhetsåret i Sápmi

BILDEMONTASJE: Jovsset Ante Sara (t.v.) tapte i Høyesterett i reintall-saken. Oppe ser vi igjen Fála-distriktets rein på flytting. Nede er lysshowet som åpenbarte seg på himmelen i Karasjok en sen februarnatt. Ina-Theres Sparrok (t.h.) var del i featuren «Vakre er de ikke». Fellesnevneren for alle fire bildene er at de er knyttet til vår topp-10 liste over mest leste nettsaker i år.

Foto: Mathis Eira/KJELL H. SÆTHER/EDMUND JOHANNES GRØNMO/DRAGAN CUBRILO / NRK/Privat

Året har vært fylt med mange forskjellige saker som har engasjert våre lesere, spesielt på sosiale medier.

Det siste året har antall likerklikk på vår facebookside eksplodert, hele 27 prosent flere liker enn foregående år. Spesielt i perioden NRK Sápmi hadde sakte-TV programmet Reinflytting – Minutt for minutt steg tallene på våre sosiale kontoer drastisk.

Men det er ikke bare sosiale medier som har en oppsving i antall sidevisninger. Også på våre nettsider er det en positiv trend, med flere saker over 100 000 lesere enn de foregående årene.

Og som nevnt i ingressen har vårens reinflyttingen hatt stor påvirkning på årets topp-10 liste:

1. NRK avslutter direktesendingen Reinflytting minutt for minutt

Mange seere ble nok skuffet når det ble en pause i reinflyttingsprogrammet. Vi hadde låvet en spektakulær avslutning på sendingen, men dårlig vær og forsinkelser gjorde at dette ikke ble noe av. NRK lovde derimot at seerne skulle få se svømmingen over til Kvaløya, men også dette ble utsatt på grunn av kalde temperaturer. Til slutt ble reinsdyrene kjørt over fjorden med en båt.

Saken ble publisert 30. april og har til nå 125.115 sidevisninger.

Beltevogn

SPESIALBYGGET: Programmet ble produsert i denne spesiallagde vogna, som ble forsynt med strøm fra aggregat i vogna bak. Vognene trekkes av en beltevogn.

Foto: Sindre Skrede / NRK

2. – Det var helt fantastisk å se på

Et lysshow uten like over Karasjok ble foreviget av Kjell Sæther, og dette likte nok våre lesere meget godt! Statsmeteorologene ved Meteorologisk institutt kalte dette et optisk fenomen som oppstår når det er veldig lite vind, kaldt og små ispartikler svever i luften.

Saken ble publisert 20. februar og har til nå 123.831 sidevisninger.

Spektakulært lysshow i Karasjok natt til 20. februar 2017

WOW: Et spektakulært lysshow fargela himmelen over Karasjok en februarnatt. – Et optisk fenomen, forklarer Meteorologisk institutt.

Foto: Kjell H. Sæther Foto

3. Verdens største laks er tatt

I nesten halvannen time kjempet Eeva Nuorgam med laksen, som i etterkant viste seg å være den største hunnlaksen noensinne som er blitt vitenskapelig dokumentert. Selv om dette er den tredje mest leste saken i år, er det denne som har engasjert mest på våre sosiale medier.

Saken ble publisert 4. juli og har til nå 120.697 sidevisninger.

Eva Nuorgam og Juuso Lukkari med verdens største hunnlaks

KJEMPE: Eeva Nuorgam og Juuso Lukkari jublet av glede, da de fikk i land laksen. Den skulle vise seg å være den største atlantiske hunnlaksen i verden.

Foto: Paula Kitti

4. «Vakre er de ikke»

Langlesingssaken om oppgjøret med fortiden og den brutale fornorskningstiden hvor vi ble kjent med Ina-Theres Sparrok gjorde inntrykk på mange. Gjennom featuren får vi presentert hvordan fornorskningstiden var og hvordan dagens samiske ungdommer opplever ettervirkningene av fortiden.

Saken ble publisert 24. juni og har til nå 114.173 sidevisninger.

Ansiktsbilde av Ina-Theres Sparrok med fjell og snø i bakgrunnen

ALENE: Morsmålet til Ina-Theres Sparrok er sørsamisk. Et språk bare 500 personer snakker. Hun tilhører en minoritet i minoriteten.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

5. Nærmere 100 reinsdyr stupte i døden

Under reinflyttingen for reinbeitedistriktet Jillen-Njaarke skjedde en dramatisk ulykke. En skuter, heldigvis uten en person oppå, og rundt 80 til 100 reinsdyr falt utfor en skrent. Grunnen til ulykken var mest sannsynlig på grunn av hard og glatt snø.

Saken ble publisert 19. april og har til nå 112.630 sidevisninger.

Reinsdyr ned for stup

DRAMATISK: Et menneskeliv kunne gått da Jillen Njarke flyttet reinsdyr, men reineieren klarte seg.

Foto: Torstein Appfjell / Privat

6. «Kongepris» på krabbe: – Aldri fått bedre uttelling

På grunn av en stor etterspørsel for levende kongekrabber får fiskeren Kent Jensen fra Kirkenes en feit lønnsslipp. Prisen på kongekrabber økte med hele 106 prosent siden 2013. Da var snittprisen for levende kongekrabber 80 kroner for kiloen, når artikkelen ble skrevet lå den på 165 kroner.

Saken ble publisert 27. februar og har til nå 109.159 sidevisninger.

levende kongekrabber i en fiskekasse

LUKSUSMAT: Foruten til land i Europa, eksporteres levende kongekrabber også til Japan, Korea, Kina og USA.

Foto: Harry Johansen

7. Dømt for reintyveri og for å påføre falske rovdyrskader på reinsdyr

To reindriftsutøvere i 20- og 30-årene måtte sone fengselsstraffer og tilbakebetale erstatningsutbetalinger etter at de hadde blitt dømt for reintyveri og for å påføre falske rovdyrskader på reinsdyr i lagmannsretten. I begrunnelsen sto det blanta nnet at det var påført skader av mennesker og ikke av rovdyr.

Saken ble publisert 7. august og har til nå 94.272 sidevisninger.

Tiltales for mishandling og drap av reinsdyr

IKKE PÅFØRT AV ROVDYR: Dette bildet ble vist som bevis da saken var oppe i Indre Finnmark tingrett. Det viser et reinsdyr som er avlivet.

Foto: Veterinærinstituttet

8. Staten seiret over Jovsset Ánte i Høyesterett

Landbruks- og matdepartementet krevde i mars 2014 at reineieren måtte redusere sitt reintall ned til 75 dyr. Saken har gått gjennom hele rettssystemet. Rett etter nederlaget i Høyesterett ble det kjent at advokaten i med samråd med Sara velger å ta saken til menneskerettighetsdomstolen.

Saken ble publisert 21. desember og har til nå 93.472 sidevisninger.

Jovsset Ante Sara i Høyesterett

HOVEDANSIKTET: En alvorstynget Jovsset Ánte Sara (bildet) inne i lokalene til Norges Høyesterett. Innenfor disse fire veggene ble saken om reintallsreduksjonen diskutert.

Foto: Mathis Eira / NRK

9. Rein kjærlighet på vidda

En skuter og slede var alt som skulle til for å lage et romantisk høydepunkt i Reinflytting minutt for minutt. Aslak Ante kom på den gode ideen å lage et gigantisk hjerte av flere hundre rein i hjerteformasjon og med konas initial i midten. Dette slo godt an hos både leserne og konen Rávdná.

Saken ble publisert 28. april og har til nå 78.965 sidevisninger.

Hjerte i Reinflytting minutt for minutt

KJÆRLIGHET I LUFTA: Akkompagnert av kjærlighetssangen «Mun dárbbašan du» av Annbjørg Hætta formet Aslak Ante et hjerte med konas initial i midten av rein.

Foto: NRK

10. Færre enn ti snakker språket – nå skal det reddes

I 1993 var det rundt 20 personer som forstod umesamisk, ifølge UNESCO, som betegner språket som svært alvorlig truet eller nesten utdødd. I dag er tallet langt lavere. Jørn Rivojen som er leder for Hemnes umesamiske forum skal kjmpe for å ta tilbake det utdødde språket.

Saken ble publisert 3. november og har til nå 61.084 sidevisninger.

Jørn Rivojen

REDNINGSMANNEN: Jørn Rivojen er veldig opptatt av både umesamisk kunst og språk. I tillegg lager han musikk som han håper på å få oversatt til umesamisk.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK