NRK Sápmi streamer AWG-åpningen direkte

Nå kan du følge den offisielle åpningen av Arctic Winter Games 2016 på datamaskin, mobiltelefon og nettbrett.

Team Sápmi, AWG 2012 åpningsseremoni

Bildet viser Team Sápmis innmarsj under åpningen av AWG 2012 i Whitehorse, Yukon, Canada. Samisk flaggbærer da var joikeren Mikkel Rasmus Logje.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De arktiske vinterlekene eller Arctic Winter Games arrangeres 6. til 11. mars i Grønlands hovedstad Nuuk.

Arctic Winter Games (AWG) er et idretts- og kulturarrangement for ungdom fra verdens arktiske strøk og arrangeres annet hvert år.

Lekene i Nuuk, Grønland, er de tjuefjerde i historien.

Tidenes største arrangement i Grønland

Lekene er det største arrangementet som noen gang er arrangert i Grønland. Mer enn 2000 utøvere og ledere er ventet til Nuuk i de dagene AWG går av stabelen.

I tillegg stiller arrangøren med 1500 frivillige, som gjør det mulig å holde hjulene igang under dette gigantarrangementet.

I Nuuk bor det rundt 17.000 innbyggere.

Ni arktiske regioner deltar i lekene. Disse er Grønland (Danmark), Alaska (USA), Yukon (Canada), Nord Alberta (Canada), Nordvest Territoriet (Canada), Nunavik Quèbec (Canada), Nunavut (Canada), Jamal-Nenets (Russland) og Sápmi (Norge, Sverige og Finland).

Samisk ungdom og ledere fra Norge, Sverige og Finland deltok i AWG for første gang i 2004. De deltar med langrennsløpere, innendørs fotballspillere (jenter junior) og kulturutøvere.

Les mer om Arctic Winter Games her!

Åpningen er et fargerikt skue

Åpningsseremonien er en stor opplevelse både for idrettsutøverne, publikum i salen og de som følger sendingen på TV eller nett.

Showet inneholder både musikk, sang og dans.

Høydepunktet er imidlertid innmarsjen til de forskjellige troppene. Det hele er et fargerikt skue og mange mener det fører tankene til åpningen av de olympiske leker, men AWG er i betraktelig mindre format.

Det vil være ekstra stor nasjonal interesse i Danmark for AWG-åpningen fordi kronprins Frederik vil være tilstede. Kongehuset står sterkt både i Danmark og Grønland.

Produksjonen av sendingen søndag 6. mars står den nasjonale grønlandske kringkasteren Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) for. Sendingen varer fra kl. 24.00 til 02.00 norsk tid, natt til mandag.

Sendingen streames direkte på NRK Sápmis nettside.