NRK Meny
Normal

Får P3-sjefen til å spille samisk musikk

Ánne Márjá Guttorm Graven oppfordret via sosiale nettverk NRK P3 til å spille samisk musikk på samenes nasjonaldag 6. februar.

Ánne Márjá Guttorm Graven

Takket være engasjementet til Ánne Márjá Guttorm Graven vil NRK P3 spille samisk musikk på samenes nasjonaldag.

Foto: Privat

Hennes engasjement fungerte. Musikk sjefen i NRK P3, Mats Borch Bugge, forteller til NRK Sápmi at i morgen, mens det samiske folk feirer sin nasjonaldag, så vil samisk musikk klinge gjennom høytalerne til P3 lytterne.

– At noen først foreslo det, fanget vi opp veldig tidlig. Det har gjort at vi har valgt å spille noen samiske låter. Det er noe vi bør etterkomme, så vi kommer til å spille noe samisk musikk i løpet av morgendagen, meddeler Bugge.

Oppfordret via blogginnlegg


Mandag 4. februar skrev Ánne Márjá Guttorm Graven et blogginnlegg der hun oppfordret P3 til å spille samisk musikk på samenes nasjonaldag. Hun skriver i bloggen mens hun hørte på P3 under biltur i fjor den 6. februar, så ble ikke dagen til hennes folk nevnt med et eneste ord.

Mitt folk eksisterer ikke i Norge. Jeg finnes ikke i dette landet hvor jeg er født, vokst opp og skal leve livet mitt. Vi er et helt folk i feiring, uten at det merkes noe nevneverdig utenfor de lokalene hvor vi synger Sámi soga lávlla/samefolkets sang.

Ánne Márjá Guttorm GravenHun følte det så sterkt at det virket som at hun knapt eksisterer i landet hun bor i. Oppfordringen hennes har fått mye oppmerksomhet blant det sosiale nettverkets, Facebook, brukere. Flere skal ha sendt inn musikkønskene sine til P3.

– Alle burde feire med oss

– Jeg synes det ville vært høvelig at samenes nasjonaldag blir feiret overalt. Ikke bare i de rommene vi selv oppholder oss i, sier hun til NRK Sápmi.

Hun har lagt merke til at på Norges nasjonal den 17. mai, spilles det kun musikk av norske artister på P3. Derfor synes hun de burde spilt samisk musikk under samenes nasjonaldag.

– Jeg skjønner at man ikke kan spille musikk fra samiske hele dagen, siden det tidligere ikke har blitt spilt en eneste en. Men jeg oppfordrer at det spilles i det minste en eller to samiske låter i timen.

Guttorm Graven synes musikk er en fin måte å få oppmerksomhet rundt det samiske folks dag. Hun har stilt seg spørsmålet om hvorfor de ikke kan feire sammen med samefolket.

– Hvorfor feire med oss? I senere tid har jeg tenkt at kanskje de ikke kan nok om dagen vår, og dermed er redde for å trå feil, eller på en eller annen måte såre oss.

– Kan felle noen gledestårer

Nå blir det altså samisk musikk på NRK P3 i morra. Dette gleder Ánne Márjá Guttorm Graven seg til.

– Det kan hende jeg feller noen tårer. For meg er samenes nasjonaldag, språket vårt, og musikken vår så viktig, at det hadde vært utrolig artig dersom et stort mediehus viser oss frem, og feirer med oss, avslutter den tydelig rørte unge samiske kvinnen.