NRK Meny
Normal

NRK ønsker å teste Snåsamannen

Programmet Schrodingers katt på NRK ønsker å teste om Snåsamannen Joralf Gjerstad virkelig er klarsynt og har en helbredende kraft.

Joralf Gjerstad
Foto: Jørn Haudemann Andersen / NRK

Redaksjonen i det populærvitenskapelige TV-programmet arbeider med en serie der overnaturlige fenomener skal naturvitenskapelig utprøves.

Serien har tittelen Sjuende sans og skal etter planen starte i slutten av januar.

Ingen avtale

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Foto: NRK

– Foreløpig har vi ingen konkret avtale, men ønsket er at Joralf Gjerstad skal være en av testpersonene, sier prosjektleder Eiliv Flakne til Adresseavisen.

Redaksjonen i TV-programmet har alliert seg med naturvitere og psykologer i tillegg til representanter for foreningen Skepsis.

Flakne opplyser at programmet ønsker å belyse ulike typer overnaturlighet som healing, synskhet og evne til å snakke med dyr.

Testene vil bli satt opp i samarbeid med fagfolkene.

Gammel ide

– Siden Gjerstad nå er på alles lepper, vil det være gjevt om vi får ham med i programmet. Både rammen og innholdet i testen vil selvfølgelig bli fastlagt sammen med ham, sier Flakne, som opplyser at ideen til programserien ble unnfanget lenge før boken om Snåsamannen ble gitt ut.

Religionshistoriker og skeptiker Asbjørn Dyrendal, som er førsteamanuensis ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, deltar i arbeidet med serien.

Dyrendal mener det blant annet vil være interessant å teste Gjerstads evne til å fjerndiagnostisere mennesker.

– Hvis det etter tester i kontrollerte former viser seg at han kan dette, vil det kunne revolusjonere helbredelsen av mennesker, sier Dyrendal.