NRK Meny
Normal

Nortura hentet alle geitene

Geitebonde Geir Tommy Pedersen fra Birtavarre i Kåfjord er en av de siste bøndene i Norge som leverer fra seg geitebesetningen. Alle geitebønder i Norge er blitt pålagt til å slakte ned besetningen på grunn av sykdommer.

Leverte 140 geit til Nortura

Leverte alle 140 geit til slakteriet i går.

Foto: Geir Tommy Pedersen / Privat

I går var det en trist dag for bonde Geir Tommy Pedersen da han måtte sende alle 140 geit til slakteriet. Det var litt rart og trist, jeg kjente jo alle geitene, sier Pedersen rørt.

Alle må fornye besetningen

Leverte alle 140 geit

140 geit ble sendt til slakteriet i går, i mars måned får Geir Tommy Pedersen 250 nye geit i fjøset.

Foto: Geir Tommy Pedersen / Privat

På grunn av to sykdommer blant geiter i Nord-Norge og tre i Sør-Norge må alle geitebønder i Norge slakte ned besetningen og skaffe nye friske geit. Geir Tommy Pedersen er en av de siste som leverer fra seg besetningen.

- Vi skulle allerede levere besetningen i fjor, men da fantes det ikke nok kje som kunne leveres oss, sier Pedersen.

Geir Tommy Pedersen får nye geiter fra Nordland og Lyngen i mars måned neste år, og øker da bestningen til 250 geiter.

Rent fjøs før ny besetning taes inn

Geir Tommy Pedersen

Det var en tung dag for geitbonde, Geir Tommy Pedersen å levere alle geitene til slakteriet i går

Foto: Thor Thrane / NRK

Mens Geir Tommy Pedersen venter på den nye besetninga, så får han mye arbeid og restaurere fjøset og desinfisere alt innvendige slik at det ikke er smittefare for de nye geitene han får.

Klarte ikke å være i fjøset hele tiden under siste melkinga

I går når geitene ble melket for siste gang, klarte ikke Geir Tommy Pedersen å være i fjøset hele tiden. Det var tungt og tenke på at han snart ikke hadde dyrene i fjøset mer, de han er blitt så godt kjent med, sier Pedersen.

Selv om det var en tung dag for Pedersen i går, så er han spent på å få de nye geitene i fjøset i mars måned neste år.

Nye friske geit

Geitbønder i Norge har slitt med tre sykdommer, de to mest kjente er byllesyke og CAE. Begge sykdommene har lenge vært kjent, og i en spørreundersøkelse fra 2003 viste at over 70 prosent av norske geitebesetninger har klinisk byllesyke, som ikke kan helbredes.

Tilstanden med byller og CAE som gir leddbetennelse, hjernebetennelse, lunge- og jurforandringer, avmagring og nedsatt ytelse. Etter hvert som sjukdommen utbrer seg i besetningen, blir produksjonstapet betydelig. Dette er grunnen for at geitebønder må skifte ut hele besetningen.

Hør intervjuet med Geir Tommy Pedersen: