NRK Meny
Normal

NKF: – Hartvik Hansen krenker kvener

Debatt under Sametingets møter i Oslo: «– Er dere noen slags kvener?»

Hartvik Hansen

Hartvik Hansen tar ikke kritikken han får fra Norske Kveners Forbund veldig tungt.

Foto: Mathis Eira / NRK

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto (NKF/RK) reagerer kraftig på en uttalelse om kvener som Árjas sametingsrepresentant Hartvik Hansen har kommet med under en debatt på Sametingets komitemøte.

Det var tidligere denne uka at sametingsrepresentant Hartvik Hansen i en ordveksling med representanten Kjellrun Wilhelmsen (Nordkallottfolket) skal ha uttalt følgende: «– Er dere noen slags kvener?».

Lederen for Norkalottfolket har karakterisert uttalelsen for rasistisk, noe NKF/RK er enig i.

– Vi opplever Hansens uttalelsen som krenkende, og det blir ekstra sårende når det kommer fra en representant for en minoritet som selv har kjent på kroppen hvordan det er å bli diskriminert og å bli utsatt for rasisme, heter det i pressemeldingen som er underskrevet av leder Hilja Huru og generalsekretær Ivar Johnsen.

Det blir vist til at Hartvig Hansen også representerer Arja i Tana kommunestyre, en kommune som har et stort innslag av kvensk befolkning.

– Hansens uttalelse er derfor ekstra skuffende, mener kvenforbundet.

I pressemeldingen heter det videre:

– NKF/RK vet at uttalelsen fra representanten Hartvik Hansen ikke er representativ for Sametingets holdning til oss kvener. Slike holdninger er som et gufs fra fortiden, og vi håper det synet på kvener de representerer fra nå av forblir historie.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her.

– Ikke rasistisk ment

Sametingsrepresentant Hartvik Hansen beklager dersom noen oppfatter hans uttalelse som sårende.

– Men det jeg sa er på ingen måte uttrykk for rasisme. Ei heller forsøk på diskriminering av kvener. Mine uttalelser er ikke noe mer enn det man må tåle i en politisk debatt, svarer Hansen.

Han tar ikke tungt kritikken som nå reises fra Norske Kveners Forbund, og ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.