Komiker skal hjelpe Beaivváš med å få folk til å flire

Humoristen og forfatteren Knut Nærum er hyret inn av Beaivváš samiske nasjonalteater som manusforfatter til en revy. Premieren blir våren 2018.

Knut Nærum med Beaivváš-skuespillere

Knut Nærum sammen med noen av skuespillerne ved Beaivváš samiske nasjonalteater.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

SE VIDEO LENGER NEDE I ARTIKKELEN.

– Jeg er veldig glad for å kunne skrive en hel revy om ting jeg ikke vet noe om, som så skal fremføres på et språk jeg ikke kan. Det er en utfordring som er så god at jeg ikke kunne si nei, sier Knut Nærum til NRK Sápmi.

Knut Nærum

Knut Nærum.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det er sjuende gang det samiske nasjonalteateret lager revy til folket under navnet «Giđđadulvi», som på norsk betyr vårflom. Det nye stykket har fått det treffende navnet «Giđđadulvi 7».

Nærum skal skrive manus til revystykket.

– Jeg kan røpe såpass at ingenting er avgjort ennå. Jeg har begynt å skrive, har tatt for meg av forskjellige emner som har vært oppe i dagen, som for eksempel hvem er det som kan kle seg ut som indianer. Jeg vil ta for meg sånne ting man har vært opptatt av, opplyser Nærum.

– Ikke overvintre

Knut Nærum er en allsidig mann. Han er både komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder.

For det brede publikum er han mest kjent om fast paneldeltaker i NRKs humoristiske TV-program Nytt på nytt.

Overfor NRK Sápmi avviser han alle spekulasjoner om at han har planer om å bo i Kautokeino denne vinteren.

– Overvintre er kanskje å ta i, men jeg skal i alle fall holde kontakten utover vinteren og gjennom vinteren fram til premieren i april, sier han.

Knut Nærum har et nært samarbeid med det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

SE VIDEO: Knut Nærum sprer inspirasjon og kreativitet til de ansatte ved Beaivváš samiske nasjonalteater. Tekniker Bernt Morten Bongo og de andre følger spent med.

Knut Nærum sier han lever etter følgende leveregel i forbindelse med skrivingen av manus:

– Det er to ting som er viktige i denne revyen; det er respekt og så er det mangel på respekt. Til jobben går jeg med respekt for samisk kultur og identitet. Når det gjelder mangel på respekt, så er det også nødvendig for en revy. Det skal være frekt, vi skal seile ganske hardt mot vinden, så hardt som det går. Og hvis vi ikke er frekke, så har vi mislyktes.