Norsk oppdrettsgigant rammet av giftig algeoppblomstring

Algeoppblomstring rammer Cermaq-anlegg i Canada.

Oppdrett

Illustrasjonsbilde av lakseoppdrett.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

To lakseanlegg i Clayoquot Sound i Canada er rammet av giftig algeoppblomstring. Det hardest angrepne anlegget har mistet 10 prosent av fisken, opplyser Cermaq til CBC News.

Anleggene ligger på vestkysten av Vancouver Island i Bristish Columbia, i Millar Channel og Ross Passage, som opereres av selskapet Cermaq.

Algeoppblomstringen har skjedd i løpet av de siste tre ukene.

Medlemmer av gruppen Clayoquot Action har vært i området for å overvåke situasjonen.

– De har fått bioavfall-trailere til stedet, og de suger den døde fisken ut av oppdrettsanleggene og flytter dem til Tofino, sier Bonny Glambeck av Clayoquot Action.

Uvanlig oppblomstring

Talsepersoner for Clayoquot Action var i vinter i Norge for å advare mot Cermaq oppdrettsvirksomhet i området deres. Da leverte leder Knut Oddekalv i Norges Miljøvernforbund 10.000 underskrifter til Kong Harald mot norsk lakseoppdrett i Canada.

Kravet fra innbyggerne i Clayoquot Sound er at selskapet må bygge lukkede anlegg der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Rampanen

John Rampanen fra Ahousaht and Keltsmaht First Nations i Øya Vancouver i Canada holdt en appell utenfor lokalet der Kongen og flere norske ministere var samlet til laksekonferanse.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Cermaq har jobbet med giftige alger i det siste, men talsmann Grant Warkentin opplyser at den nåværende oppblomstringen er for stor til å håndtere ved hjelp av de vanlige avbøtende tiltak.

– Vi ville sette lenser rundt utsiden av laksefarmen, og da skulle vi pumpe vann opp fra det angrepne området, men dessverre i dette tilfellet er oppblomstringen så dypt nede og ligger dypere enn merdene. Så det er ikke mye vi kan gjøre, fastslår han.

Dette viser igjen at merder må flyttes på land for å redusere deres innvirkning på økosystemet i området, som er utpekt som en UNESCO Biosphere Reserve, mener Glambeck.

Men Warkentin sier at tiden ikke er en del av selskapets forretningsplan.

– Cermaq vil fortsette å overvåke situasjonen og fjerne død fisk fra merdene, sier han.