Sand med iskunst på Grønland

Den norske kunstneren Vebjørn Sand har laget iskunst basert på Leonardo da Vincis tegninger.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand (42)

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend

Når borgerne av Qaasuitsup kommune på Grønland i neste uke hilser solens første stråler velkommen, skjer det under en isbro laget av den norske kunstnereren Vebjørn Sand.

Kulturell refleksjon

Det er borgmester i Qaasuitsup kommune, Jess Svane, som får æren av å avduke isbroen når solen kommer tilbake til Ilulissat den 13. januar.

Vebjørn Sands isbro i New York

Vebjørn Sands isbro i New York.

Foto: NRK

Den norske kunstneren Vebjørn Sand fikk ideen til isprosjektet under en reise til Antarktis i desember 2006. Her ble den første isbroen konstruert basert på Leonardo da Vincis tegninger.

– Isskulpturen er en kulturell refleksjon, som skal lede tankene til den globale oppvarmningen og konsekvensene som dette har for jordens ismasser, opplyser den norske ambassaden i Danmark til KNR .

I 2007 bygde Vebjørn Sand en isbro ved FN-bygningen i sentrum av New York. Prosjektet var ment som et bidrag fra den norske kunstneren til den globale klimakampen.

Den 42 år gamle Vebjørn Sand er kanskje mest kjent som maler, men har også gjort seg bemerket med sine utendørsprosjekter. Han regnes som sterkt påvirket av den klassiske tegne- og malerkunsten.

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK