NRK Meny
Normal

Sand med iskunst på Grønland

Den norske kunstneren Vebjørn Sand har laget iskunst basert på Leonardo da Vincis tegninger.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand (42)

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend

Når borgerne av Qaasuitsup kommune på Grønland i neste uke hilser solens første stråler velkommen, skjer det under en isbro laget av den norske kunstnereren Vebjørn Sand.

Kulturell refleksjon

Det er borgmester i Qaasuitsup kommune, Jess Svane, som får æren av å avduke isbroen når solen kommer tilbake til Ilulissat den 13. januar.

Vebjørn Sands isbro i New York

Vebjørn Sands isbro i New York.

Foto: NRK

Den norske kunstneren Vebjørn Sand fikk ideen til isprosjektet under en reise til Antarktis i desember 2006. Her ble den første isbroen konstruert basert på Leonardo da Vincis tegninger.

– Isskulpturen er en kulturell refleksjon, som skal lede tankene til den globale oppvarmningen og konsekvensene som dette har for jordens ismasser, opplyser den norske ambassaden i Danmark til KNR .

I 2007 bygde Vebjørn Sand en isbro ved FN-bygningen i sentrum av New York. Prosjektet var ment som et bidrag fra den norske kunstneren til den globale klimakampen.

Den 42 år gamle Vebjørn Sand er kanskje mest kjent som maler, men har også gjort seg bemerket med sine utendørsprosjekter. Han regnes som sterkt påvirket av den klassiske tegne- og malerkunsten.