NRK Meny
Normal

Norrbotten vil ikke ha gruve

Länsstyrelsen i Norrbotten sier nei til Kallak-gruven – aksjonist feller gledestårer.

Svensk politi fjerner demonstranter i Kallak.

Både samer og naturforkjempere har vært sterkt i mot en gruve i Kallak utenfor Jokkmokk i Nord-Sverige. I fjor bærte politiet bort demonstrantene. Nå sier Länsstyrelsen i Norrbotten nei til gruven.

Foto: Henrik Blind

– Tårarna rinner av glädje då länsstyrelsen återigen har avslagit företagets bearbetningskoncession, skrev Henrik Blind på sin Instagramkonto i går kveld.

For da besluttet den provinsielle regjeringen i Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, å fraråde gruvekonsesjon i Kallak.

– Skjer dette virkelig i Kallak

Blind dokumenterte med kameraet sitt da politiet fjernet demonstrantene i Kallak. Hans reaksjon den gang var:

– Da jeg så politiet bære avgårde demonstrantene, stoppet jeg opp og tenkte; skjer dette virkelig i Kallak? En av de fredeligste stedene jeg vet om.

Henrik Blind på et vann i Sverige

Henrik Blind felte gledestårer i går kveld da han fikk vite at den provinsielle regjeringen i Norrbotten sa nei til Kallak-gruveprosjektet.

Foto: Åsa Lindstrand


Gruveplanene i Kallak, utenfor Jokkmokk i Nord-Sverige, skapte store reaksjoner blant de samiske ungdommene som har tilknytning til området. På gruveselskapet Jokkmokk Iron Mine sin vei til prøveboringsfeltet satte de opp sperringer og tårn.

Svensk politi dro til de fredelige demonstrantenes leir, bærte bort demonstranter og rev ned tårnet de hadde bygget.

Den sårbare naturen og hensynet til reindrifta var avgjørende

Ifølge avisa Norrländska Socialdemokraten (NSD) skriver länsstyrelsen følgende i sin begrunnelse til hvorfor de har besluttet å si nei til det omstridte gruveprosjektet.

«Utifrån det underlag som presenterats anser Länsstyrelsen inte att Bergsstaten ska bevilja bolaget bearbetningskoncession för området Kallak nr. 1 i Jokkmokks kommun

Sårbarheten til grunnen og vannet i området, samt at store mengder malm var planlagt fraktet gjennom et reinbeiteområde, vektlegges tungt av länsstyrelsen. De mener man må være svært forsiktig med å forandre på dagens anvendelse av grunnen.

Bergsstaten er en enhet innen Sveriges geologiske undersøkning (SGU), og behandler gruvekonsesjonssøknader i Sverige.

I november i fjor kom länsstyrelsen også med bemerkninger til Bergsstaten. De mente miljøkonsekvensbeskrivelsen hadde brister.

Sameforkjemperen tror ikke siste ord er sagt i saken

– At länsstyrelsen velger å igjen avvise Jokkmokk Iron Mines søknad om utnyttingstillatelse er en utrolig viktig delseier for oss, sier Henrik Blind til NRK.

Sette ned sin guard gjør sameforkjemperen likevel ikke.

– Men fortsatt er ikke siste ordet sagt, siden vi må vente på Bergsstatens beslutning, som kan gå i strid med länsstyrelsens mening, eller at selskapet ber om å få endre søknaden sin en gang til.

Prøveboring etter malm i Kallak

I fjor prøveboret det britiskeide Jokkmokk Iron Mines etter malm i Kallak. Det ble hentet ut 200 tonn malm.