NRK Meny
Normal

Norgespremiere på «Sameblod» i Trondheim

Kosmorama - Trondheim internasjonale filmfestival har fått æren av å være de første filmfestivalen i Norge til å vise filmsuksessen «Sameblod».

Fra filmen Sameblod

Ungjenta Elle Marja bryter med sin samiske identitet. Dette er utgangspunktet for fortellingen i filmsuksessen «Sameblod».

Foto: Sami Blood © Sophia Olsson

– Det føles litt som om at denne filmen kommer «hjem» når vi viser den på Kosmorama 8. mars. Vi er stolte av at de legger norgespremieren til vår festival. Vi håper mange tar veien, for å se denne perlen av en film, sier festivaldirektør Silje Engeness.

Filmen vises i Kosmorama i forbindelse med det samiske 100 års jubilleet i 2017.

Silje Engeness

Festivaldirektør Silje Engeness er stolt av at Kosmorama har fått Norgespremieren på «Sameblod».

Foto: Bjørnsonfestivalen

Bryter med sin samiske identitet

Sameblod tar utgangspunkt i den samiske ungjenta Elle Marja, som bryter med sin samiske identitet og prøver å få innpass i det svenske samfunnet.

Vi får innblikk i hvordan det er å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet har behandlet samene – hvor raseundersøkelser, ydmykelser og forskjellsbehandling var en del av hverdagen.

Fra filmen Sameblod

På 1930-tallet var det dagligdags for samene å bli utsatt for raseundersøkelser, ydmykelser og forskjellsbehandling.

Foto: Sami Blood © Sophia Olsson

Lene Cecilia Sparrok, som spiller hovedrollen, kommer selv fra Namskogan i Trøndelag.

Hun er allerede beskrevet som et naturtalent som skuespiller både av kolleger og kritikere.

Hun vant også pris som beste kvinnelige skuespiller på Tokyo Film Festival - en av de største filmfestivalene i Asia.

Imponerende debut

Den svensksamiske regissøren Amanda Kernell har gjort en imponerende debut, som har tatt den internasjonale scenen med storm.

Filmen har sanket filmpriser både på Tokyo Film Festival, Thessaloniki og i Venezia, og har høstet gode internasjonale kritikker. Og er nå nominert til «Dragon Award» ved filmfestivalen i Göteborg som beste nordiske film – hvor den blant annet konkurrerer om en pris på 1 million svenske kroner.

"Sameblod" násttit

Skuespiller Lene Cecilia Sparrok og regissør Amanda Kernell var før jul med i det samiske talkshowet «Studio Sápmi».

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

– Sameblod er en viktig film av mange grunner. Blant annet er det den første spillefilmen noensinne hvor mye av handlingen utspiller seg på sørsamisk. Dette er et språk som i dag står på UNESCOS liste som et alvorlig truet språk. Vi håper at filmen kan bidra til at flere får interesse for den samiske kulturen og språket som er en viktig del av vår region, håper Engeness.