Norges største bokhandel har etablert en egen samisk avdeling

Eldorado bokhandel midt i Oslo åpnet denne uka en egen samisk avdeling.

Jovvna Guttorm Solbakk og John Trygve Solbakk

Jovvna Guttorm Solbakk og John Trygve Solbakk har jobbet hardt for at samiske litteratur skal komme mer til syne i den norske hovedstaden.

Foto: Erik Brenli / Ságat

John Trygve Solbakk

John Trygve Solbakk, ČalliidLágádus - Forfatternes forlag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg tror og håper at tilbudet i Eldorado kan bli utvidet. Hvis vi finner egnede lokaler i Tromsø så kan vi allerede til høsten åpne et litterturtilbud også i Tromsø, avslører John Trygve Solbakk, håper direktør John Trygve Solbakk i ČalliidLágádus - Forfatternes forlag.

Initiativtakeren til det nye tilbudet er Sámi girjjálašvuođaguovddáš - Samisk litteratursenter, som eies av ČalliidLágádus - Forfatternes forlag. De har har siden i mai i fjor arbeidet med ideen om en samisk bokhandel i Oslo.

John Trygve Solbakks sønn, Jovnna Guttorm Solbakk jobber også i forlaget ČalliidLágádus - Forfatternes forlag. Han har den største æren for at avtalen med Eldorado bokhandel skulle bli en realitet.

– Vi valgte Eldorado bokhandel nettopp fordi de har et spesielt konsept der det er forlagene som leier hylleplass hos dem. Da er det opp til forlagene selv å bestemme hva som blir lagt ut for salg. Vi kan ikke konkurrere med norske bestselgere som Jo Nesbø, og derfor var det uaktuelt for oss å etablere et samisk bokutsalg i for eksempel Ark Libris eller andre store norske bokhandler, forklarer John Trygve Solbakk.

– Har savnet et slikt tilbud

Under den offisielle åpningen av Samisk litteratursenter i Oslo var det også lansering av boka «Alene mellom krigsmaktene. Finnmark under andre verdenskrig.» Den er skrevet av Heidi Guttorm Einarsen.

Solbakk sier at samiske bøker altfor lenge har vært usynlige for det brede lag av folket.

– Vi har produsert bøker som ingen har visst om. Mange bøker har blitt lagt på lager. Nå får vi endelig en bokhandel som tar i mot, og selger samiske bøker. Bøkene vil også bli synlige i hylleplassen vi vil leie gjennom den samiske utgiverforeningen SÁLAS, opplyser Solbakk til Ságat.

Per Inge Østmoen, leder av Oslo Sámiid Searvi, sier det er mange samer som har etterlyst en bokhandel hvor man kan få tak i samisk litteratur.

– Det er et betydelig behov for samisk litteratur i Oslo. Til nå har det vært vanskelig tilgjengelig. Nå endrer det seg, og jeg er ikke i tvil om at det er et potensielt marked for samisk litteratur her i hovedstaden. Vi skal gjøre vårt for å gjøre tilbudet kjent, sa Østmoen.

– Midt i blinken for oss

Nesten 90 samiske titler, fordelt på barne- og voksenlitteratur er å finne i Eldorado bokhandel, som ligger i de tidligere lokalene til erværdige Eldorado kino.

I første omgang har utgiverforeningen leid hylleplass for samisk litteratur ut neste år.

Med dette er Eldorado bokhandel verdens nest største samiske bokhandel. Den største finnes i Karasjok.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Skrede

Eier av Eldorado bokhandel, Christian Skrede, er stolt over å ha verdens nest største samiske bokhandel.

Foto: Erik Brenli / Ságat

Eier av Eldorado bokhandel, Christian Skrede, sier at det for dem er helt naturlig å ta inn samiske bøker.

– Vi er jo en forlagsinndelt bokhandel som vil presentere nye ting for folk. I så måte er dette midt i blinken også for oss. Vi skal være en bokhandel der man kan se og lære nye ting. Nå vil vi ha en forsiktig start, og så håper jeg det tar seg opp og blir en suksess, uttalte Skrede under åpningen.