NRK Meny
Normal

Er dette Norges verste redningsbil?

I Kåfjord står en 27 år gammel redningsbil som er livsviktig ved uttrykning. Men nå nekter brannmannskapet å bruke bilen, som er beskrevet som en dødsfelle.

Norges farligste brannbil

Denne brannbilen er en dødsfelle for brannmannskapet i Kåfjord. SE VIDEO

Bilen kan forveksles med en brannbil, men fungerer i praksis som en redningsbil i Kåfjord kommune ved utrykning til ulykker på veien. Den er ment for å bistå hovedbrannbilen med utstyr. Bilen har noen hundre kilo redningsutstyr plassert løst i bilen, som er til fare for mannskapenes liv og helse.

Fungerende brannsjef i Kåfjord, Arnt Furubakken, er frustrert over situasjonen, og forteller at de ikke har lykkes i å finne en ny redningsbil. Allikevel nekter nå brannmannskapet å bruke bilen etter 31.01 2015.

Fungerende brannsjef i Kåfjord, Arnt Furubakken

Fungerende brannsjef i Kåfjord Arnt Furubakken sier at de må ta hjelpeutstyret i en annen bil eller få hjelp fra annen kommune ved trafikkulykker.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Hva synes rådmann Einar Pedersen om situasjonen?

– Det er uheldig, og jeg skjønner at brannmannskapet ikke vil bruke den gamle bilen. Økonomien til kommunen er dårlig, så vi prøver nå å finne en brukt brannbil, sier han til NRK.

– Vi har ikke råd til en helt ny bil til over en million kroner, vi må se om vi ikke finner en til 300.000-400.000 krone, supplerer Furubakken.

– Våres liv og helse er i fare

19. desember i fjor skrev tillitsvalgt for brannvesenet i Kåfjord brev til kommunen om at de nekter å bruke bilen etter 31.01.15, og begrunner det med at bilens manglende sikring av last, feillasting og mengde last.

– Jeg vil ikke kjøre eller sitte i denne bilen etter 31. januar i år, sier brannmann Verner Hansen til NRK.

Tillitsvalgte skriver at Kåfjord kommune har hatt rimelig tid til utbedring av påpekte feil og mangler, men at de ikke har registrert at kommunen har prioritert oppgaven.

Verner Hansen

Brannmann i Kåfjord, Verner Hansen vil ikke bruke deres 27 gamle brannbil ved utrykning etter 31. januar i år.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

-Hva vil kommunen gjøre etter 31. januar i år hvis det skjer ulykke på veien og mannskapet nekter å bruke brannbilen?

– Da må vi ta utstyret over i en annen bil, for alt som trengs ligger jo løst sier Pedersen.

Dødsfelle

Under et kurs som ble avholdt i Kåfjord i juni 2014, konstaterte kursholder på Tverrfaglig Akuttmedisinsk Samarbeid (TAS) under Norsk Luftambulanse at denne bilen er en dødsfelle for brannmannskapene, og burde vært avskiltet, skrev Nordlysavisa 1. juni i fjor.

Kåfjord kommune har brukt redningsbilen siden 1995. Brannvesen har en brannbil av typen Unimog og en tankbil - en ombygd melkebil stasjonert sammen med redningsbilen i Olderdalen. I tillegg har de en en brannbil i Manndalen.

  • Se video:
    Norges farligste brannbil