NRK Meny
Normal

Ble norsk sommermester

Klemetsen beviste i helga at han er for tiden landets beste kombinertløper.

Håvard Klemetsen

Klemetsen kom i mål 13 sekunder foran Jørgen Graabak og 15 sekunder foran Magnus Moan.

Foto: Jan Henrik Hætta / Pressebilde FeFo

Både Håvard Klemetsen selv og omgivelsene rundt han ser at Kautokeino-løperen har tatt steg på langrennsdelen. Lørdag vant han et sprintlangrenn i Lillehammer sentrum der de fleste norske kombinertløperne stilte til start.

– Å vinne et slikt renn har jeg aldri klart tidligere. Selv om jeg vet jeg er en bra sprinter så er det sjeldent jeg holder så mange heat at jeg når helt til finalen, sier Klemetsen som slo Magnus Moan på målfoto i finalen.

Sommermester

Søndag var kombinertløperne på plass i plastbakken på Lillehammer. Også der var Klemetsen best.

– Vi hoppet to hopp, det første bare for å få et resultat i kombinert i forhold til

Håvard Klemetsen

Håvard Klemetsen er fortsatt best i bakken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

lørdagens sprintrenn. Det andre hoppet la grunnlaget for sommermesterskapet der vi gikk ti kilometer rulleski etter hopprennet, sier Klemetsen som var best i begge hoppene.

Dermed fikk Klemetsen starte først ut på langrennsdelen og kom i mål 13 sekunder foran Jørgen Graabak og 15 sekunder foran Magnus Moan.

– Jeg er naturligvis klar over det selv, men det er morsomt at både trenere, tilskuere og andre «forståsegpåere» sier at de ser jeg er blitt bedre både teknisk og fysisk, forteller Klemetsen til Altaposten.

32 løpere stilte til hopprennet, mens noen av dem sto over langrennsdelen. Av de 25 som kom i mål endte Alta-junioren Fredrik Andre Strøm på 22. plass.

Ny regel

I fjor fikk ikke de beste hopperne i kombinert ekstrapoeng dersom de selv valgte å gå ned på farta slik spesialhopperne gjorde. I år er reglene endret, men for at det ikke skal spekuleres i dette så har FIS satt et krav om at man må hoppe minst 95 prosent av bakkestørrelsen for å få ekstrapoeng for mindre fart.

– Vi vil nok ikke se mye til det, men ofte har ikke juryen gode nok kunnskaper i forhold til fart og sikkerhet. Så om de setter høy fart og man føler seg trygg på sin egen form så kan de blir aktuelt. På den måten trenger man ikke være redd for å skade seg, sier Klemetsen som valgte mindre fart i andrehoppet søndag og fikk ekstrapoeng for sitt hopp på 97 meter.