Norge langs i søken etter en bedre helse

Hun trør 2500 km i håp om å stå igjen med bedre psykisk helse.

En jente som går fra Nordkapp til Lindesnes for å få bedre helse.

En videoreportasje om Benedickte Aasen.

Benedickte Aasen (22) fra Tønsberg har startet ferden fra landets nordligste sted Nordkapp. Målet er det sørligste stedet, nemlig Lindesnes.

Jeg vil bli bedre på min vei nedover og at jeg står igjen på Lindesnes med bedre mental helse

Benedivkte Aasen
Benedickte Aasen

-Når jeg er for meg selv får jeg mye tid til å tenke og reflektere uten noen ytre påvirkninger.

Foto: Linn Margrete Påve / NRK

Da jeg møtte henne hadde hun nettopp startet avgårde fra Kautokeino i Finnmark. Da gikk ferden videre gjennom Reisadalen.

– Å gå denne turen er for å se hvor stor påvirkning friluftsliv kan ha. Det å være ute i naturen er motivasjon for meg, og hva det kan gjøre for den situasjonen jeg er i nu, sier Benedickte.

Kampen ble bare verre

Benedickte har alltid følt litt angst og depresjon, men de siste årene ble kampen hardere, og så fikk hun diagnosen angst og depresjon.I fjor høst ble det så vanskelig at hun måtte slutte både på skolen og jobben.

Dette førte til at hun kom på denne ideen å dra på en lang gåtur.

– Det å finne på noe å gjøre under en slik situasjon er en bra måte å glemme de negative tankene. Ved å tenke og gjøre andre ting som du ikke gjør til vanlig, og ved å ha noe å se frem til i livet, forteller Benedickte.

Bedre i Norge enn andre land

Ti av femten lider av psykisk helse i Norge, der angst og depresjon er det vanligste.

Selv om psykiske plager utgjør et betydelig helseproblem i Norge, tyder internasjonale sammenligninger på at psykiske helseplager er mer utbredt i de fleste andre europeiske land sammenlignet med de skandinaviske landene, skriver Rådet for pryskisk helse.

-Jeg håper hele tiden at jeg blir så sliten både fysisk og psykisk at jeg når bunnen og dermed kan begynne og bygge meg opp på nytt.

Benedickte Aasen