NRK Meny
Normal

– Bevæpna, hissige menn tok passene våre og ba oss vente i et trangt avhørsrom

55 norske fredsaktivister har forsøkt å nå El Aaiún i okkuperte Vest-Sahara mellom lørdag og tirsdag morgen.

AIH aktivister

Delegasjonen som deltok i aksjonen på grensa til Vest-Sahara.

Foto: SAIH

De var del av et historisk fredsinitiativ initiert av et bredt spekter norske organisasjoner, som alle krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

Av de 23 norske gruppene som skulle til Vest-Sahara, var det bare én nordmann som kom inn til Vest-Saharas hovedstad, nemlig SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes.

Resten ble deportert på veien inn til Vest-Sahara.

I følge opplysninger NRK har fått fra SAIH, har aldri en så stor internasjonal delegasjon gjort forsøk på å komme inn i Vest-Sahara.

– Bevæpna, hissige menn

Inga Marie Nymo Riseth forteller at de var like ved grensen til Vest-Sahara da politiet stanset dem.

– Bevæpna, hissige menn tok fra oss passene våre og ba oss vente i et trangt og lite avhørsrom, forteller en opprømt Riseth.

  • Hør intervjuet med Inga Marie Nymo Riseth

Hun er politisk nestleder i Studentenes og Akademikernes Internajonale Hjelpefond (SAIH).

– Dette var en ubehagelig opplevelse, fortsetter hun, og forteller videre at de ble transportert tilbake til Agadir i Marokko i busser og biler.

En reise som tok opp imot 12 timer.

Møte menneskerettighetsforkjempere

SAIH-delegasjonen skulle møte arbeidsløse, ferdigutdannede menneskerettighetsforkjempere som de siste ukene har protestert og sultestreiket mot arbeidsledigheten blant befolkningen i Vest-Sahara.

– Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter, og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivister sin kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, som også deltok i aksjonen, i en pressemelding.

Tar selfies

SAIH har bedt aksjonistene om å bruke en blå eller svart tusj til å farge tuppen av pekefingeren, i tillegg til å ta en selfie hvor den fargede pekefingeren vises frem.

SAIH ungdom

Her viser de frem sine fargede fingertupper. Emilie Bersaas, nestleder i AUF og Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH.

Foto: SAIH