Hopp til innhold

Nordlys: Urbane samer ikke representert i sametingsrådet

Det er en stor svakhet i sametingsrådet når de ikke har representant fra Tromsø by, mener politisk redaktør i avisa Nordlys.

Samenes nasjonaldag i Oslo

Nordlys avis kritiserer det nye sametingsrådet som ble presentert mandag. Avisa mener at bysamer er for dårlig representert i rådet.

Foto: Kenneth Hætta

Aili Keskitalo i Norske Samers Riksforbund offentliggjorde mandag det nye sametingsrådet.

Hun valgte disse rådsmedlemmer: Mikkel Eskil Mikkelsen, Henrik Olsen og Silje Karine Muotka, alle fra NSR. Berit Marie E. Eira fra Flyttsamelista og Ellinor Marita Jåma, fra Åarjel-Saemiej Gielh, som må dele på et rådssete med hvert sitt 2 års periode.

sametingsrådet 2017

Det nye sametingsrådet. Fv: Mikkel Eskil Mikkelsen, Henrik Olsen, Aili Keskitalo og Silje Karine Muotka, alle fra NSR. Berit Marie E. Eira fra Flyttsamelista og Ellinor Marita Jåma, fra Åarjel-Saemiej Gielh.

Foto: Nils Johan Heatta / NRK

Nord-Norges største avis, Nordlys, antyder i lederartikkelen at sametingspresidenten følger ikke samfunnsutviklingen i Sápmi.

skjalg fjellheim

Skjalg Fjellheim

Foto: Privat

– Hun(Aili Keskitalo red. anm.) kunne ha tatt innover seg at det bor svært mange samer i en by som Tromsø. Det foregår en urbanisering i hele verden og urfolk er også en del av dette. Urbanisering er en trend som skjer her hos oss, og dette bør også speiles bedre i samepolitikken etter min oppfatning, sier politisk redaktør i avisa Nordlys Skjalg Fjellheim til NRK Sápmi.

På den Nordnorske Debattsiden(ND) skriver Nordlys avisa følgende;

Senterpartiet er ikke med i selve sametingsrådet, men er en del av flertallsgrupperingen, og får en sterk innflytelse gjennom ledelse av viktige komiteer. Det forsterker inntrykket av at Sametinget priroriterer bygderomantikken, mens store velgergrupper i byene blir oversett.

Dette betyr at den store samebyen Tromsø heller ikke denne gang blir representert i den politiske ledelsen av Sametinget.

Tiltredende sámetingspresident Aili Keskitalo synes det er bra at mediene bryr seg, men er uenig i kritikken.

– Det er bra at mediene er opptatt av dette, men jeg kan trøste alle at de som sitter i sametingsrådet bestemmer ikke alt. Bak samerådet er det et større flertallsgruppe som representerer alle de samiske områdene, også byene, sier Keskitalo.

Korte nyheter

 • – Netthets truer den samiske ytringsfriheten

  – Det er en trussel mot den samiske ytringsfriheten at noen velger å avstå fra den offentlige debatten.

  Det sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). Jåma sier de ser økende hatytringer og netthets mot samer, og tror mange kvier seg for å delta i debatten som følge av det.

  – Nå er jeg politisk aktiv, så jeg kan på en måte forvente en sånn reaksjon, men jeg tror mange, særlig yngre, ikke deltar i samfunnsdebatten nettopp på grunn av reaksjonene man får, sier hun.

  Loga sámegillii.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Elli-Jonna Irmelin Jannok-Joma / Privat
 • Piera Balto pensjonerer seg

  Piera Balto går nå av med pensjon, etter 33 år i NRK Sápmi. Han har jobbet med mange saker, som også har utviklet det samiske samfunnet.

  Han var blant annet prosjektleder da NRK Sápmi startet med samiske TV-nyheter, Ođđasat, i 2001.

  – Med denne jobben får man være nært det som skjer i samfunnet. I det lange løp har det vært spennende å møte folk, snakke med de og høre hvordan det går, sier Balto.

  Direktør i NRK Sápmi, Johan Ailo Kalstad, sier Balto er viktig for NRK Sápmi.

  – Han har vært med på å bygge denne institusjonen, og har gjort store jobber. Han har vært en grunnmur for samisk språk her. Det som kanskje er aller viktigst, han har hatt stor betydning for arbeidsmiljøet.

  Loga sámegillii.

  Etter 33 år i NRK går Piera Balto av med pensjon, og får endelig tid til andre ting. Som for eksempel joik.
 • Piera Balto manná ealáhahkii

  Piera Balto manná dál ealáhahkii, 33 maŋŋá go álggii bargui NRK Sápmái. Son lea ollu áššiiguin bargan, mat leat ovddidan sámi servvodaga.

  Earret eará lei son prošeaktajođiheaddjin go NRK Sápmi álggahii sámi TV-ođđasiid 2001:s.

  – Dáinna bargguin beasat leat láhka dan mii servvodagas dáhpáhuvvá. Ja dat lea diehttalasge guhkit vuollai mu mielas leamaš miellagiddevaš deaivvadit olbmuiguin, ságastit ja gullat mo manná, dadjá Balto.

  NRK Sámi direktevra, Johan Ailo Kalstad, lohká Balto mávssolažžan NRK Sápmái.

  – Son lea leamaš mielde hukseme dán ásahusa, ja lea stuorra bargguid dáhkan. Son lea leamaš geađgejuolgin sámegiela hárrái dáppe, ja dat mii soaitá leat dat buot deháleamos, sus lea hui stuorra mearkkašupmi leamaš bargobirrasa hárrái.

  Les på norsk.

  Etter 33 år i NRK går Piera Balto av med pensjon, og får endelig tid til andre ting. Som for eksempel joik.