Nominert til gjev litteraturpris

Forfatteren Sollaug Sárgon (47) fra Kautokeino er nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Sollaug Sárgon

Sollaug Sárgon sier at diktene i den nominerte diktsamlingen betyr mye for henne personlig.

Foto: Privat

Hun er nominert med diktsamlingen «Savvon bálgáid luottastit», som ble gitt ut av det samiske forlaget Iđut i 2010.

Savvon bálgáid luottastit

«Savvon bálgáid luottastit».

Foto: Pressebilde / Iđut

– Det er veldig bra. Jeg synes det er stort å nå så langt med boka mi. Det betyr at det jeg har skrevet blir verdsatt og ansett som noe viktig, sier en stolt og glad Sollaug Sárgon.

Diktene i den nominerte diktsamlingen er sterkt knyttet til naturmenneskets tankegang, naturen krefter og den samiske livsstilen.

– Jeg tror at spesielt samene vil kjenne seg igjen i disse diktene. For meg betyr diktene veldig mye. Jeg begynte å skrive dem allerede for 10-12 år siden. Derfor er de som en del av mitt daglige liv og jeg har vokst opp med den filosofien du finner i diktene, forklarer Sárgon.

Dette skriver forlaget om diktsamlingen:

«Diktene er en hyllest til våren, vårsolen, livet. Samtidig blir vi minnet om våre forfedres arv, naturfolkets levevis. Her er naturlyriske skildringer. Diktene gir også et bilde av et samisk samfunn som vi synes å fjerne oss fra.»

Opprettet i 1962

Nordisk råds litteraturpris blir tildelt for et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Verket kan være en roman, et drama, en dikt-, novelle- eller essaysamling som «uppfyller höga litterära och konstnärliga krav».

Nils-Øivind Haagensen og Ole Robert Sunde

OGSÅ NOMINERT: Nils-Øivind Haagensen og Ole Robert Sunde.

Foto: NTB scanpix

Prisen, som ble opprettet i 1962, utdeles årlig av Nordisk råd og er på 350 000 danske kroner.

Prisen tildeles av en jury på ti medlemmer, to fra hvert av de fem nordiske landene. Hvert lands to jurymedlemmer (og ene varamedlem til juryen) utgjør den nasjonale komiteen som nominerer to bøker fra hvert av landene. Fra Finland skal det nomineres et finsk- og et svenskspråklig verk.

De samiske, grønlandske og færøyske forfatterforeningene har nominasjonsrett for én bok fra sine språk hvert år; og dersom det er nominert bøker fra disse språkene skal juryen utvides med ett medlem fra den aktuelle forfatterforeningen.

Prisen utdeles for én bok, og ikke for forfatterskapet som helhet.

De andre nominerte er:

Mariane Petersen (Grønland), Joanes Nielsen (Færøyene), Ulla-Lena Lundberg (Åland), Ole Robert Sunde, Nils-Øivind Haagensen (Norge), Josefine Klougart, Kim Leine (Danmark), Rosa Liksom, Ulla-Lena Lundberg (Finland), Hallgrmur Helgason, Gumundur Andri Thorsson (Island) og Lars Noren, Johannes Anyuru (Sverige).

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK