Nominert til formidlingspris

Førsteamanuensis Øyvind Ravna er en av de nominerte til Universitetet i Tromsø (UiT) sin formidlingspris.

Øyvind Ravna

PRISNOMINERT: Førsteamanuensis Øyvind Ravna ved juridisk fakultet i UiT.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Universitetet i Tromsø deler ut fire priser under universitetets årsfest 28. mars 2011.

Totalt er det 27 nominerte til Formidlingsprisen, Forsknings- og utviklingsprisen, Utdanningsprisen og Likestillingsprisen ved UiT 2011. 

Vil ha blest om prisutdelingen

Prorektor Britt Vigdis Ekeli sier til NRK Sápmi at de i år har valgt å forandre på opplegget, slik at det blir mer blest om prisene.

Mads Gilbert

PRISNOMINERT: Professor II Mads Gilbert, Institutt for klinisk medisin, Helsefak.

Foto: Håkon Iversen / NRK

– Før har det vært veldig hemmelig. Da visste ingen at de var nominert før de satt i auditoriet og plutselig fikk vite at de hadde vunnet prisen. Denne gangen hadde vi lyst til å gjøre det på en annen måte. Derfor går vi ut med de nominerte i god tid i forveien, slik at både de nominerte og andre interesserte kan forholde seg til nominasjonen på en annen måte, forklarer Ekeli.

Formidlingsprisen tildeles for allmennrettet formidling av forsknings- og utviklingsarbeid av særlig høy kvalitet og betydning. Gjennom tildeling av prisen gir Universitetsstyret anerkjennelse til en eller flere personer som har utmerket seg ved en ekstraordinær innsats for å kommunisere resultater av forsknings- og utviklingsarbeid og dets betydning for samfunnet.

Ravnas arbeid er preget av sterkt engasjement og faglig grundighet. Han benytter seg av et vidt spekter av formidlingskanaler, foredrag, innlegg i aviser/tidsskrifter, høringsnotater, TV, radio, internett og formidler viktig kunnskap som produseres ved fakultetet og universitetet.

Priskomiteen til UiT-prisene

– En anerkjennelse

Øyvind Ravna er veldig glad for at han er en av de tolv nominerte til UiT sin formidlingspris.

– Jeg synes selvfølgelig at det er gledelig og det er en anerkjennelse av noe av det arbeidet man har gjort med å formidle forskning, sier Øyvind Ravna.

Trond Trosterud

PRISNOMINERT: Førsteamanuensis Trond Trosterud, Institutt for språk og litteratur, HSL-fak.

Foto: Marit Laila Anti / NRK

Ravna sier at han prøver å nå ut til et bredere publikum enn bare den indre sirkel av jurister og rettsforskere. Det gjør han blant annet ved å bruke media for å nå ut til folket.

– Da er både radio, TV og aviser viktige, sier Ravna.

Er det viktig for forskningen å nå ut til publikum, til radio, TV og aviser?

– Ja, Selvfølgelig. Det er jo målsettingen med forskningen at den kunnskapen og de funn man gjør kommer ut til samfunnet og kan komme til nytte. Det er viktig å få ut kunnskap om samisk kultur, og i min sammenheng særlig rettskultur og rettsregler, og med det synliggjøre at det finnes egne samiske rettsregler og sedvanerett. Disse er norske domstoler forplikted å ta hensyn til, forklarer Ravna.

Han vil imidlertid ikke bruke særlig tid på å spekulere om sine egne sjanser til å vinne prisen han er nominert til.

– Nei, det tør jeg ikke å spekulere her. Det er som sagt mange gode kandidater og jeg synes det i seg sjøl er en anerkjennelse at man er blitt nominert, understreker Øyvind Ravna.

Det er tolv nominerte til UiTs formidlingspris:

 • Professor Maja-Lisa Løchen, Institutt for samfunnsmedisin, Helsefak
 • Professor II Mads Gilbert, Institutt for klinisk medisin, Helsefak
 • Førsteamanuensis Rune Blix Hagen, Institutt for historie og religionsvitenskap, HSL-fak
 • Post doktor Daniel Stødle, Insitutt for informatikk, NT-fak
 • Førsteamanuensis Øyvind Ravna, Jurfak
 • Professor Audun Rikardsen, Arktisk og marin biologi, BFE-fak
 • Førsteamanuensis Espen Sirnes, Handelshøyskolen i Tromsø, BFE-fak
 • Førsteamanuensis Trond Trosterud, Institutt for språk og litteratur, HSL-fak, Forsker Øystein A. Vangsnes, CASTL/Institutt for språk og litteratur, HSL-fak
 • Anatomisk avdeling (IMB, Helsefak)
 • Det helsevitenskapelige fakultet
 • Førsteamanuensis Ola Graff
 • Tromsø museum - Universitetsmuseet

Her finner du en liste over alle nominerte

Korte nyheter

 • Magga-kritihkka soardida

  Nordkalottfolket leat čađahan erenomáš buori válggaid, muhto ožžot dál kritihka ahte fuonidit sámi giela ja kultuvrra. – Mun bálán ahte šaddá vel váddásat gohčodit iežat sápmelažžan nu go debáhta lea šaddan dál, lohká bellodatjođiheaddji Toril Bakken Kåven Nordkalottfolket:is. Son lohká ahte Ole Henrik Magga kritihkka erenomážit lea čuohcan sutnje.

 • 91 olbmo errejuvvon Bådådjos

  Dan maŋimuš jándora leat registrerejuvvon golbma ođđa covid-19 njoammuma Bådådjos. Gielda diehtá geas njoammun lea boahtán. Nu dieđiha dearvvašvuođajođiheaddji Stian Wik Rasmussen Bådådjo gielddas. Dál leat 91 olbmo gávpogis geat leat errejuvvon.

 • GoT-stjerne blir urfolksambassadør

  Game of Thrones-stjernen, danske Nikolaj Coster-Waldau skal sammen med filmskaperne Kukâka Coster-Waldau og Baltasar Kormákur bidra til å markedsføre urfolksfilm og filmindustri.

  De tre har inngått avtale med Arctic Indigenous Film Fund (AIFF) om å promotere urfolksfilm i den internasjonale filmindustrien.

  AIFF er et nytt filmfond etablert av Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI). Det melder nettverket for arktiske universiteter UArctic.

  Nikolaj Coster-Waldau
  Foto: HBO Nordic